Δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη νομική ρύθμιση για σφαγή ζώων με τη μέθοδο “Κοσέρ” (σφαγή του ζώου χωρίς να προηγηθεί η αναισθητοποίησή του) κάνει το υπουργείο Γεωργίας σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, μετά την αναβολή της ψήφισής της από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Καταρχήν, όπως επεσήμανε στον σταθμό μας καλά ενημερωμένη πηγή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το Ισραήλ, για διάφορους λόγους, να μην μπορέσει τελικά να απορροφήσει ποσότητες κυπριακών αμνοεριφίων.

Περαιτέρω η διαφαινόμενη πρόθεση κομμάτων και απαίτηση επηρεαζόμενων να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο το ότι θα ισχύσει προσωρινά, όπως και και η αναβολή της ψήφισής του ακυρώνουν ντε φάκτο την ιδιότητα του «κατεπείγοντος». Οπότε θα πρέπει πλέον να προηγηθεί διαβούλευση πριν από τη διαμόρφωσή του.

Θετική εξέλιξη προέκυψε από πρόσφατη επιστολή του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ που αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα για ανακατανομή κονδυλίων για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος. Μάλιστα, επί τούτου υπήρξε προκαταρκτική διαβούλευση με τις ομάδες αιγοπροβατοτρόφων και φαίνεται ότι βλέπουν θετικά την πιθανότητα αυτή.

Το Υπουργείο ανησυχούν επίσης πληροφορίες για κυρώσεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τις αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε στο Κανάλι 6, πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Γεωργίας είναι πολύ πιθανό να συνέλθει το συντομότερο η επιτροπή για εξετάσει τις τελικές απόψεις του υπουργείου και των εμπλεκομένων επί του ζητήματος και να  εξετάσει πτυχές που αναδείχθηκαν σε σχέση με το νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε πως το κόμμα του δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις επί του θέματος και πως η απόφασή του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό που προτείνεται.

Σημείωσε δε, πως προκύπτουν θέματα που έχουν να κάνουν με τεχνικές πτυχές, που χρήζουν νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αβέβαιο παραμένει αφενός το κατά πόσο θα συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή  και αφετέρου κατά πόσο θα ασχοληθεί με το θέμα, όπως αποφασίστηκε κατά την αναβολή του την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, συνολικά έξι οργανωμένα σύνολα των αιγοπροβατοτρόφων εκφράζουν απογοήτευση για την αναβολή της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής τροποποίησης. Τονίζουν πως τα  έξοδα διατροφής και συντήρησης των ζώων και η προσφορά χαμηλότερων κι από το κόστος τιμών από τους ζωέμπορους, οδηγεί τους κτηνοτρόφους με μαθηματική ακρίβεια σε αβάστακτη οικονομική κρίση και καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη εύρεσης μόνιμων λύσεων για τη βιωσιμότητά τους. Καλούν, τέλος, τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα σε ψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης για την τροποποίηση της νομοθεσίας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Διαβάστε σχετικά: Προς έγκριση από τη Βουλή νομοσχέδιο που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο σε κτηνοτρόφους για εξαγωγές στο Ισραήλ

Χάρης Παναγιώτου