Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματικές τις αποφάσεις για αποκοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που έγιναν λόγω της οικονομικής κρίσης το 2013.

H έφεση της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεπώς ακυρώνεται η πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου η οποία είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές.

Η απόφαση του Ανωτάτου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Αυτό που τονίζεται χαρακτηριστικά είναι ότι οι «αποκοπές που έγιναν δεν επηρεάζουν τον πυρήνα του δικαιώματος σε μισθό και σύνταξη, ούτε και θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των εφεσιβλήτων».

«Συνεπώς, υπό τις περιστάσεις, οι αποκοπές δεν συνιστούν στέρηση περιουσίας και παραβίαση ιδιοκτησιακού δικαιώματος, εν τη εννοία του Άρθρου 23 του Συντάγματος», αναφέρει το Ανώτατο στην απόφασή του.

H απόφαση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, συντάχθηκε από τους Νικολάτο και Οικονόμου,  και με αυτή συμφωνούν οι: Νικολάτος, Π., Παμπαλλής, Παναγή, Χριστοδούλου, Σταματίου, Οικονόμου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Μαλαχτός.

Ο Ναθαναήλ ετοίμασε απόφαση μειοψηφίας και με αυτή συμφωνεί και η Πούγιουρου. Ο Παρπαρίνος,  ετοίμασε δική του απόφαση μειοψηφίας όπως και ο Λιάτσος. Ο Γιασεμής ετοίμασε απόφαση με το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της πλειοψηφίας.

Δηλώσεις έκανε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Τόνισε ότι η σημερινή απόφαση δημιουργεί προηγούμενο, καθώς, σε παρόμοιες περιστάσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, το κράτος θα μπορεί να ενεργήσει κάτω από τις ίδιες συνθήκες, νόμιμα και συνταγματικά.