Ο ΟΚΥΠΥ έχει ζητήσει από την Επιδημιολογική Ομάδα του υπουργείου Υγείας που ασχολείται με τον κορωνοϊό, να τον ενημερώσει μέσω των ερευνών που διεξάγει, για ποιο λόγο παρατηρείται μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών υγείας να έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Σε σημερινές του δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία γι’ αυτό ζητήθηκε η επιστημονική θέση της επιδημιολογική ομάδας.

Είναι λογικό να υπάρχουν κρούσματα, εξήγησε ο κ. Χαριλάου, από τη στιγμή που οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παρά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν, εντούτοις είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο στον ιό.

Παραμένουν, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χαριλάου, πολλά ερωτήματα γιατί είναι τόσο υψηλό το ποσοστό των νοσηλευτών που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν ελλείψεις αναλώσιμων, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ είπε ότι με τις ποσότητες που ήρθαν από την Κίνα και τις νέες που αναμένονται, έχουμε επάρκεια για τους επόμενους μήνες.

Πόλη Χρυσοχούς: Αρνητικά τα πρώτα δείγματα

Αρνητικά στον κορωνοιό είναι και τα 50 πρώτα δείγματα δειγματοληπτικού ελέγχου στην Πόλη Χρυσοχούς, τα οποία διεκπεραιώθηκαν από το ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο που διενήργησε τον έλεγχο σε συνεργασία με τον Δήμο Πόλης.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Γιώτης Παπαχριστοφή, το εργαστήριο θα αποστέλλει κάθε μερικές ώρες νέα διεκπεραιωμένα δείγματα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι αργά το απόγευμα θα υπάρχει πλήρης εικόνα από όλες τις συμμετοχές.

Η μηδενική ύπαρξη κρουσμάτων στην πρώτη παρτίδα, τόνισε ο δήμαρχος Πόλης, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, μετά την έντονη ανησυχία που προκάλεσε η ύπαρξη τριών κρουσμάτων σε επαγγελματίες του τοπικού νοσηλευτηρίου.

Τρεις ασθενείς στον Θάλαμο Ύποπτων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου

Τρεις ασθενείς νοσηλεύονται στο Θάλαμο Υπόπτων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου, εκ των οποίων μία ασθενής αναμενόταν να μεταφερθεί σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό (ΓΝ Αμμοχώστου), όπου μεταφέρθηκε και ένας 58χρονος ασθενής του Θαλάμου που διαγνώστηκε θετικός.

Στο μεταξύ, μια γυναίκα 80 ετών που νοσηλεύονταν στον Θάλαμο βρέθηκε αρνητική στον κορωνοϊό και κατόπιν τούτου μεταφέρθηκε χτες σε ιδιωτική κλινική για περαιτέρω νοσηλεία. 

Eξάλλου, ασθενής της Μονάδας Αιμοκαθάρσης του ΓΝ Πάφου, ο οποίος εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό, μεταφέρθηκε στο ΓΝ Λευκωσίας. Πρόκειται για άντρα περίπου 65 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε σε ειδικό θάλαμο απομονωμένο, που παρέχει αιμοκαθάρσεις σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό.

πηγή φωτογραφίας: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ