Χωριστές συναντήσεις με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, πραγματοποιεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Οι τρεις άντρες θα βρεθούν στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, 23 Φεβρουαρίου, στην οικία του κ. Στιούαρτ, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Τατάρ, μετά την εκλογή του πρώτου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι σήμερα ο κ. Στιούαρτ μετέβη στο πολιτικό γραφείο του εκλελεγμένου Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον οποίο είχε συνάντηση 50 περίπου λεπτών, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Στιούαρτ σε ό,τι αφορά τις θέσεις του για το πως μπορεί να δοθεί ώθηση στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και να επαναρχίσει ο διάλογος. Μετά τη συνάντηση, που έγινε με τη συμμετοχή και του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαου Μενελάου, δεν έγιναν δηλώσεις.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ ο κ. Στιούαρτ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα ή αύριο και με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πως προσβλέπει στη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, σημειώνοντας πως η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από δικό του αίτημα (του κ. Χριστοδουλίδη).

Ανέφερε, ακόμη, πως γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις και τις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ, συμπληρώνοντας πως παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις η ε/κ πλευρά θα πράξει ό,τι είναι δυνατό ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού.

Τόνισε, εξάλλου, πως η παρούσα κατάσταση είναι επικίνδυνη και για τους Τ/κ και για τους Ε/κ και θα πρέπει μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει ο διάλογος.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε πει ότι θα συζητούσαν σίγουρα για τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, αλλά και γενικότερα για τον ρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να διαδραματίσουν στο Κυπριακό, σε συνεργασία και με την ΕΕ.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ