Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του για την απόφαση του Αβέρωφ Νεοφύτου να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως η κίνησή αυτή επιτρέπει την «ανανέωση της παράταξης με νέα στελέχη».

«Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβερώφ Νεοφύτου που αιρόμενος στο ύψος των περιστάσεων και χάριν του καλού της παράταξης, έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες επιτρέποντας την ανανέωση της παράταξης με δύο νέα στελέχη», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Εξέφρασε τη χαρά του «γιατί και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μια ανερχόμενη και καθόλα καταξιωμένη πολιτικός δίνει ένα στίγμα, όπως και ο Δημήτρης Δημητρίου, της προσπάθειας να μπούμε σε μια νέα πορεία, μια νέα πορεία που δεν θα έχει σχέση με ο,τιδήποτε πιθανότατα να πλήγωσε τον κόσμο του Συναγερμού στο παρελθόν».

Με αυτό που λέω, πρόσθεσε, «δεν εννοώ καθ’ οιονδήποτε τρόπο και δεν υπονοώ ευθύνες του μέχρι σήμερα Προέδρου της παράταξης, του Αβέρωφ Νεοφύτου, το οποίο και θέλω θερμά να ευχαριστήσω για την συμβολή του στην δεκαετία πορεία της διακυβέρνησης του τόπου».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το όνομά του δεν βρίσκεται στις 100 υπογραφές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου.

«Όχι βεβαίως. Δεν εμπλέκομαι και δεν θα εμπλακώ ποτέ σε εσωκομματικές εκλογές», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό αποτελεί μια παράδοση από τότε που ήμουν, είτε ηγέτης της νεολαίας, είτε ηγέτης του κόμματος, είτε στα διάφορα αξιώματα που υπηρέτησα να μην παρεμβαίνω σε εσωκομματικές εκλογές. Για μένα ήσαν όλοι αγαπητοί συνεργάτες και όχι δικοί μου και οι άλλοι».

Ερωτηθείς αν είχε κάποιες συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους και αν του ζητήθηκε κάποια συμβολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις αλλά αυτό ήταν πάντοτε όχι προς συγκεκριμένους υποψήφιους αλλά προς τον στόχο πως επανενώνεται, πως ανασυγκροτείται και πως διαδραματίζει το ρόλο που από την αρχή είχε ο ΔΗΣΥ.