Κούρσα για δύο θα είναι αυτές οι εσωκομματικές εκλογές, που, με τα δεδομένα που προκύπτουν, θα σημαίνουν και την αρχή μιας νέας ηγεσίας στον ΔΗΣΥ, αφού αποχωρεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου δέκα χρόνια μετά την ανάληψη της Προεδρίας του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους δύο υποψηφίους και σημείωσε ότι για δεκαετίες πολιτεύτηκε με αρχές και αξίες και αυτή τη φορά, θα περιοριστεί σε τρείς λέξεις: Αξιοπρέπεια, ευθύνη και ενότητα.

Από χθες οι πληροφορίες λένε πως η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την οποία του εξέφρασε την πρόθεσή της να κατέλθει ως υποψήφια που θα συνενώσει το κόμμα, μόνο εφόσον ο ίδιος αποφασίσει να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών.

Στις 12 και τα 40 το μεσημέρι, η Αννίτα Δημητρίου πέρασε το κατώφλι της Πινδάρου και υπέβαλε την υποψηφιότητά της. Δήλωσε ότι συνομίλησε με εκατοντάδες στελέχη και φίλους του κόμματος, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα ότι χρειάζεται ενότητα, κάτι που, όπως είπε, είναι το κορυφαίο ζητούμενο στον ΔΗΣΥ. Ευχαρίστησε τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος αλλά και τον ανθυποψήφιο της Δημήτρη Δημητρίου για την συναδελφικότητα που επέδειξε. Απαντώντας σε ερωτήσεις, αποκάλυψε ότι έλαβε την απόφαση της τις τελευταίες μέρες, για την οποία ενημέρωσε και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η κ. Δημητρίου ρωτήθηκε για τις σχέσεις του ΔΗΣΥ με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ίδια δεν θα συμμετέχει σε μια προσπάθεια αφορισμού και ισοπέδωσης και πρόσθεσε ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη θα συνεργαστούν εκεί και όπου πρέπει.

Πρώτος υπέβαλε, νωρίτερα στις 9 και 10 το πρωί, την υποψηφιότητα του ο τέως εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου. Δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να προχωρήσει, να γίνει ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός μακριά από τους μηχανισμούς που έχουν προσφέρει ελάχιστα σ’ αυτές τις εκλογές. Χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του ανεξάρτητη, σημειώνοντας ότι απευθύνεται στις χιλιάδες των αγνών Συναγερμικών.

Την απόσυρση της υποψηφιότητας του ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι έχουν διαφοροποιηθεί ο λόγοι οι οποίοι τον ώθησαν να υποβάλει υποψηφιότητα, αφού, όπως είπε, φάνηκε ότι η αλλαγή στην ηγεσία είναι δεδομένη.

Στις 11 Μαρτίου, σε 18 μέρες δηλαδή, στήνονται κάλπες για την Προεδρία του ΔΗΣΥ και τον Μάιο θα ακολουθήσει συνέδριο και εκλογική διαδικασία για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας.