«Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ έχει γίνει πιο ισχυρή», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά την έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλίνκεν από πλευράς του, αφού, επίσης εξήρε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, αναφέρθηκε στις σχέσεις με Τουρκία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι μας, είναι φίλοι μας και συζητάμε μαζί τους για την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύουμε τα όποια θέματα διπλωματικά».

Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς και αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Σχέσεις στρατηγικές, συνέχισε, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. «Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Επισήμανε, παράλληλα, πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δυστυχώς, σήμερα στον 21ο αιώνα γινόμαστε παράδειγμα των μελανών σημείων, όπως η εισβολή στη Ρωσία», συνέχισε ο Νίκος Δένδιας

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα επισήμανε πως «οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερό μας εταίρο στο ενεργειακό».

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι «η συνεργασία των χωρών δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο στενή».

«Ήμουν κι εγώ στην Τουρκία και όπου και να πήγα και σε όλους τους ανθρώπους που γνώρισα είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός», είπε.

«Είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και να πετάξω πάνω από τις περιοχές. Θέλω να σε ευχαριστήσω κι εσένα και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια που προσφέρατε στην Τουρκία. Η συμπεριφορά της ΕΜΑΚ, την οποία θα γνωρίσω αργότερα, δείχνουν το ήθος και την αποτελεσματικότητα των Ελλήνων», δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού είπε ότι μόλις έφθασε στην Ελλάδα από την Τουρκία, σημείωσε ότι και στις δύο χώρες ο κόσμος θέλει να βοηθάει ο ένας τον άλλο όταν έχει ανάγκη.

«Αυτό δεν επιλύει τις διαφορές του παρελθόντος αλλά μας θυμίζει ότι είμαστε πρώτα από όλα άνθρωποι και θα δημιουργήσει ένα ισχυρό θεμέλιο για να επιλύσουν τις διαφορές τους οι δύο χώρες. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι μας, είναι φίλοι μας και συζητάμε μαζί τους για την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύουμε τα όποια θέματα διπλωματικά αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση και ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Ευελπιστούμε οι φίλοι μας και οι εταίροι μας να επιλύουν διπλωματικά τις διαφορές τους», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι «είμαστε δυο διαφορετικές δημοκρατίες που προσπαθούμε να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Στις ΗΠΑ, συνέχισε, «ιδρυθήκαμε σαν χώρα με μια ιδέα και η ιδέα αυτή είναι ελληνική. Πέρυσι η Ελλάδα είχε επιδείξει τη θέληση που έχει να στηρίζει αυτές τις αξίες. Κανείς δεν θέλει αυτό τον πόλεμο αλλά από την στιγμή που οι εχθροπραξίες της Ρωσίας συνεχίζονται πρέπει να υπερασπιστούμε την ειρήνη. Για να μην ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και πολλοί αναθεωρητικοί ηγέτες να πουν το ίδιο. Η επίθεση Πούτιν ήταν μια στρατηγική αποτυχία χάρη στο κουράγιο του ουκρανικού λαού αλλά και τη βοήθεια. Η Ελλάδα ήταν μια σιωπηλή στήριξη στην πλευρά της Ουκρανίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ