Η αρμόδια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ολοκλήρωσε σήμερα διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac για να αγοράσει ένα πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19, σε συνέχεια των διευθετήσεων με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου και την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου και την υπογραφή συμφωνίας εκ των προτέρων με την AstraZeneca στις 14 Αυγούστου.

Η προβλεπόμενη σύμβαση με την CureVac περιέχει τη δυνατότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να δωρίσουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή να κατευθύνουν ξανά στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Κομισιόν εξασφάλισε συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, που θα παρέχονται όταν ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19, ενώ διεξάγει εντατικές συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Η CureVac είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το messenger RNA (mRNA), που μεταφέρεται σε κύτταρα από νανοσωματίδια λιπιδίων. Η πλατφόρμα εμβολίων αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι η χρήση αυτού του μορίου ως φορέα δεδομένων για πληροφορίες, με τη βοήθεια του οποίου ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να παράγει τις δικές του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε ότι “σήμερα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή εταιρεία CureVac για να αυξήσουμε τις πιθανότητες εύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου κορωνοϊού. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε από κοινού με τα κράτη μέλη και με τους ερευνητές εμβολίων για να εκπληρώσουμε τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια – ένα εμβόλιο για όλους”.

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα προορίζονται να καταλήξουν σε Συμφωνία Προώθησης Αγοράς που θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει κεφάλαια αφιερωμένα στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.

Η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε ότι “η Κομισιόν τηρεί την υπόσχεσή της να εξασφαλίσει ταχεία πρόσβαση για τους Ευρωπαίους και τον κόσμο σε ένα ασφαλές εμβόλιο που μας προστατεύει από τον κορωνοϊό. Κάθε γύρος συνομιλιών που ολοκληρώνουμε με τη φαρμακευτική βιομηχανία μάς φέρνει πιο κοντά στην καταπολέμηση αυτού του ιού. Σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία με την CureVac, την καινοτόμο ευρωπαϊκή εταιρεία που έλαβε προηγούμενη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίου στην Ευρώπη. Και οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται με άλλες εταιρείες για να βρούμε την τεχνολογία που θα μας προστατεύει όλους”.