Με φυσική παρουσία όλων των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, κατά τρόπο που θα επιτρέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν λόγω κορωνοϊού, φαίνεται ότι θα γίνει η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι συσκέψεις για το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας συνεχίζονται, μετά τις διαβουλεύσεις του Υπουργού Παιδείας με τους οργανωμένους γονείς και οργανώσεις των εκπαιδευτικών σε δημοτική και μέση εκπαίδευση.

Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6, ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την οργάνωση των δασκάλων, ΠΟΕΔ, είναι:

  • Η εξεύρεση μικρών μονών θρανίων όπου μπορούν να κάθονται μαθητές. Τα θρανία θα είναι συμπληρωματικά μεγαλύτερων θρανίων, στα οποία μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.
  • Προσπάθεια καταβάλλεται και για εξεύρεση μικρότερων προσωρινών τάξεων, αξιοποιώντας όλες τις αίθουσες των σχολικών μονάδων. Στόχος είναι να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο ο αριθμός των μαθητών σε μία αίθουσα. Ήδη στα περισσότερα δημοτικά, ο αριθμός των μαθητών είναι κάτω των 25.
  • Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο εργοδότησης και άλλων εκπαιδευτικών στα δημοτικά, αφού θα γίνονται μαθήματα σε περισσότερες τάξεις.
  • Ένα μάλλον απομακρυσμένο σενάριο είναι σε κάποια σχολεία να εφαρμοστεί απογευματινή φοίτηση, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση, κάτι που, όπως πληροφορούμαστε, δεν ευνοούν η οργάνωση των δασκάλων και οι οργανωμένοι γονείς.

Η ΠΟΕΔ κατά τη συνάντηση εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί ενισχυτικές ώρες διδασκαλίας για μαθητές με ελλείψεις, καθώς και ο υπεύθυνος τμήματος για την πρώτη και δευτέρα τάξη για υποστήριξη των μαθητών.

Φυσική παρουσία όλων των μαθητών των δημοτικών και όχι εκ περιτροπής φοίτηση ζήτησαν και οι οργανωμένοι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης, δια του προέδρου τους, Σωτήρη Χριστοφή.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον Υπουργό Παιδείας, στα λύκεια και στα γυμνάσια, το οποίο θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία μαθητών με την τηλεκπαίδευση.

Οι τελικές αποφάσεις για τη νέα σχολική χρονιά δρομολογούνται για τα τέλη Αυγούστου.

Δημήτρης Στρατής