Με πρόταση για την έναρξη χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου πάει στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την ομάδα των επιστημόνων , όπου εξετάστηκαν διάφορες παράμετροι και νομικά ζητήματα.

Το πρόγραμμα για ενισχυτική δόση του εμβολίου θα τεθεί σε εφαρμογή, νοουμένου ότι δεν θα προκύψει νομικό ζήτημα λόγω της προειδοποίησης της Κομισιόν προς της χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σχετική σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως πληροφορούμαστε για τα νομικά ζητήματα θα ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η ακριβής ημερομηνία για την έναρξη της χορήγησης της τρίτης δόσης θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθούν διαδικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε στέγες φροντίδας, οίκους ευγηρίας, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ευάλωτες ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας. Βασική προϋπόθεση θα είναι να έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ημερομηνία που χορηγήθηκε η δεύτερη δόση του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση θα χορηγείται μόνο με εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία MRNA, δηλαδή της Phizer και της Moderna. Εμβόλια MRNA θα χορηγηθούν και σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca ή Johnson and Johnson μετά από την θετική γνωμοδότηση των επιστημόνων.

Για την χορήγηση της τρίτης δόσης αναμένεται ότι το πράσινο φως θα δοθεί μετά από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.