Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά, καλώντας το κυπριακό κράτος να πληρώσει σχεδόν 60.000 ευρώ στους συγγενείς ως ηθική βλάβη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ππασιάς θεωρούνταν για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του ενταφιάστηκε από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι συγγενείς του είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τη διαδικαστική της υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΕΔΑΔ, αιτητές στην υπόθεση “Βασιλείου και άλλοι εναντίον Κύπρου” είναι η Γεωργία Βασιλείου, Βασίλης Βασιλείου, Μαρία Βασιλείου και Αντωνία Κυριάκου, σύζυγος και τέκνα του Ελληνοκύπριου έφεδρου που είχε εξαφανιστεί εν ώρα καθήκοντος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Προστίθεται ότι 26 χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε εκτελεστεί από τουρκικά στρατεύματα και θάφτηκε ως «άγνωστος» σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κύπρου. Οι κυπριακές Αρχές εντόπισαν και επέστρεψαν τα λείψανα στην οικογένειά του το 2000.

Όπως προσθέτει το ΕΔΑΔ, στηριζόμενοι στο Αρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή/διερεύνηση) και στο Άρθρο 8 (δικαίωμα για σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), οι αιτητές αναφέρουν ότι το κράτος απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι είχε συμβεί με τον αγνοούμενο συγγενή τους και ότι αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα τους είχε προκαλέσει ψυχική οδύνη.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Συνθήκης, αλλά παραβιάστηκε το Άρθρο 8 της Συνθήκης. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 13 σε συνάρτηση με το Άρθρο 8.

Αποφάσισε όπως το εναγόμενο κράτος καταβάλει, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση καταστεί οριστική σύμφωνα με το άρθρο 44 § 2 της Σύμβασης, τα ακόλουθα ποσά: προς την Γεωργία Βασιλείου 18.000 ευρώ πλέον φόρους που μπορεί να χρεωθούν, για ηθική βλάβη, στον Βασίλη Βασιλείου, την Μαρία Βασιλείου και την Αντωνία Βασιλείου από 9.000 ευρώ έκαστος πλέον φόρους που μπορεί να χρεωθούν, για ηθική βλάβη καθώς και 14.356,82 ευρώ προς όλους από κοινού συν ΦΠΑ που μπορεί να χρεωθούν, όσον αφορά το κόστος και τα έξοδα.

Τέλος, απορρίπτει τις υπόλοιπες απαιτήσεις των αιτητών για δίκαιη ικανοποίηση.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση πεσόντα από όλους όσοι τάφηκαν ως «άγνωστοι» στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας, του οποίου οι συγγενείς προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ κατά της Δημοκρατίας, αποδίδοντάς της παραλείψεις σε ό,τι αφορά τις διαδικαστικές της υποχρεώσεις.

Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ καταχωρήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015 και η υπόθεση κοινοποιήθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη δύο χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 2017.