Η ήττα των ΗΠΑ, ο στρατός των οποίων εγκατέλειψε το Αφγανιστάν χθες βράδυ, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, αποτελεί «μάθημα» για άλλους εισβολείς και για όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
«Αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας», είπε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, ο κυριότερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Με τη λήξη της προθεσμίας για την ολοκληρωτική απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων τερματίστηκε επίσημα η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται σήμερα να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό ειδικά για να εξηγήσει στους συμπολίτες του την απόφαση περί μη παράτασης της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.
Από το Αφγανιστάν έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια 123.000 ξένοι, στη χώρα έχουν απομείνει -εγκλωβισμένοι και με άγνωστες προοπτικές για το μέλλον τους- τουλάχιστον 200 Αμερικανοί.

Ενδιαφέρον για διαχείρηση αεροδρομίου

Οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου το συντομότερο δυνατόν ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν να μπορούν να το πράξουν χρησιμοποιώντας εμπορικές πτήσεις, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Ο Λεντριάν δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στους Ταλιμπάν, αλλά δεν διαπραγματεύεται μαζί τους.