Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταρτισμού πλάνου διαχείρισης και δράσης του Υπουργείου Υγείας στην περίπτωση εντοπισμού περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας ενώ αύριο συνέρχεται σε σύσκεψη, η Επιτροπή Εμβολιασμού για να συζητήσει την αναγκαιότητα εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού προς αντιμετώπιση της ασθένειας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη, στην οποία έθεσαν και συζήτησαν τις διαδικασίες και τα Πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν σε πιθανά κρούσματα της ασθένειας, τον τρόπο εισαγωγής και μεταφοράς περιστατικών στα νοσηλευτήρια, τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, καθώς και τη διαχείρισή τους σε επίπεδο Μονάδας Επιδημιολογικής Διαχείρισης.
Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με ανακοίνωση συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων , τη διαχείριση και τον εντοπισμό επαφών
Συμφωνά με το ecdc tα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες των εξανθημάτων και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα.

Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται, επίσης, μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα.
Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το κέντρο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.