Ο 18χρονος μακελάρης στο Τέξας που σκότωσε 21 άτομα είχε προειδοποιήσει στο Facebook για την επίθεση που ετοίμαζε στο σχολείο.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κυβερνήτης του Τέξας ο δράστης είχε γράψει αρχικά «πάω να πυροβολήσω τη γιαγιά μου», ενώ λίγο αργότερα δημοσίευσε στο facebook το εξής μήνυμα:

«Πυροβόλησα τη γιαγιά μου. Πάω να πυροβολήσω ένα δημοτικό σχολείο».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη τα συγκεκριμένα μηνύματα του μακελάρη του Τέξας έγιναν 30 λεπτά περίπου πριν από την επίθεση στο σχολείο.

Εξάλλου ένας μικρός μαθητής, ο οποίος επιβίωσε από το μακελειό, περιγράφει τις σοκαριστικές στιγμές που ο ένοπλος Σαλβαδόρ Ράμος μπήκε μέσα στην τάξη του και απευθύνθηκε στους μικρούς μαθητές. «Μπήκε μέσα και είπε: Ώρα να πεθάνετε», είπε το αγόρι.

«Όταν άκουσα τους πυροβολισμούς, είπα στον φίλο μου να κρυφτούμε κάτω από κάτι ώστε να μη μας βρει», ανέφερε το αγόρι.

«Κρυβόμουν πολύ. Και έλεγα στον φίλο μου να μη μιλάει γιατί θα μας ακούσει».

Το μικρό αγόρι και άλλοι τέσσερις κρύφτηκαν πίσω από ένα τραπέζι καλυμμένο με ύφασμα και κατάφεραν να γλυτώσουν από τους πυροβολισμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ θα μεταβούν στο Ουβάλντε του Τέξας τις επόμενες ημέρες για να παρηγορήσουν τις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού στο δημοτικό σχολείο.

Μετά την τραγωδία στο Τέξας, άρχισε συζήτηση για το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κατέδειξε ότι μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβει δράση παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4%, διεξήχθη την επομένη του μακελειού στο Τέξας.

 Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται πως απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Το 72% τάσσεται υπέρ του να αυξηθεί το όριο ηλικίας για να είναι νόμιμη η αγορά όπλων από τα 18 στα 21 έτη.

Εξάλλου οι συντηρητικοί πολιτικοί της πολιτείας του Τέξας βρίσκουν τη λύση και πάλι στα όπλα, ζητώντας να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές από αντίστοιχα περιστατικά.

Η πρόταση βρίσκει αντίθετους δασκάλους, ερευνητές και ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου των όπλων.

Την ίδια ώρα το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA απαλλάχθηκε από κάθε ευθύνη για τη φρικτή σφαγή στο Τέξας .

Μάλιστα, το λόμπι ανέφερε πως η επίθεση ήταν «πράξη ενός μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία».