Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο θα καταχωρήσουν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι γονείς του μοναχού της Ιεράς Μονής Μαχαιράς κατά της χθεσινής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να απορρίψει την αγωγή τους εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για κατ’ ισχυρισμό προσηλυτισμό του γιου τους προς τον μοναχισμό. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των γονέων του μοναχού θα καταχωρήσουν την έφεση εντός 42 ημερών.

Η αγωγή στεφόταν, επίσης, εναντίον, του Ηγούμενου Μαχαιρά Επιφανείου, της Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θεωρώντας τους ως υπαίτιους.

Οι γονείς του μοναχού ζητούσαν, μεταξύ άλλων, με την αγωγή τους, αποζημιώσεις για παράβαση του ατομικού δικαιώματος για προστασία και διαφύλαξη και σεβασμό της οικογενειακής ζωής και περιουσιακού δικαιώματος του.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη απόφαση, για τη συμπλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης, αναλώθηκαν πέραν των 50 δικασίμων, μερικές δε από αυτές ήταν πολύωρες.

Οι γονείς του μοναχού είχαν προβάλει τη θέση ότι κατά ή περί το έτος 2002, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, με διάφορους τρόπους και επαφές, υποσχέσεις και ψυχολογική επιρροή και μεθόδους προσηλυτισμού, πέτυχε να προσηλυτίσει τον υιό τους προς το μοναχισμό, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο Μοναστήρι Μαχαιρά με στόχο να αναδειχθεί σε μοναχό.

Ήταν επίσης ο ισχυρισμός τους ότι ο υιός τους, σαν αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου και προσηλυτισμού, ουσιαστικά κατακρατείται ενάντια στη γνήσια ελεύθερη βούληση του από τους Εναγομένους 1-4, στη Μονή Μαχαιρά παρά τη θέλησή του.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού και οι υπόλοιποι εναγόμενοι, με αγορεύσεις των δικηγόρων τους, έκριναν τους ισχυρισμούς των εναγόντων ως ανεδαφικούς, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο μοναχός αυτόβουλα και/ή συνειδητά και/ή με πλήρη επίγνωση των αποφάσεών του επέλεξε και/ή αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ζωής και να γίνει μοναχός.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τη θέση του μοναχού ότι η επιλογή του να ακολουθήσει τον μοναχισμό ήταν συνειδητά ορθή και αποτέλεσμα της ελεύθερης του βούλησης.

«Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει το Δικαστήριο είναι, κατά πόσο αυτή η μεταστροφή και τελική κατάληξη του υιού να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο μοναχισμό, είναι το αποτέλεσμα συνειδητής και ελεύθερης βούλησης του ή κατόπιν ελέγχου της σκέψης του, πλύσης εγκεφάλου και προσηλυτισμού από πλευράς Γέροντα, ο οποίος του αφαίρεσε κάθε ελευθερία πνεύματος και τον κατέστησε πλήρες έρμαιο του», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Χάρης Πογιατζής.

Καθίσταται εύρημα του Δικαστηρίου, καταλήγει, ότι, η απόφαση του μοναχού να ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε, με τελική κατάληξη το μοναχισμό, «είναι το αποτέλεσμα της δικής του ελεύθερης βούλησης και κρίσης. Η πορεία που ακολούθησε μετά από έντονο προβληματισμό, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι η ορθή και αυτή που τον οδήγησε στην πληρότητα, ικανοποίηση και χαρά για την επιλογή του. Αυτά δε τα συναισθήματα, εξακολουθεί να βιώνει μέχρι σήμερα, χωρίς ίχνος μεταμέλειας».

Οι δικηγόροι των γονιών του μοναχού ήταν οι Χρίστος Κληρίδης και Κωνσταντίνος Κληρίδης.

Οι δικηγόροι του Μητροπολίτη Λεμεσού ήταν οι Μάριος Χαρτσιώτης και Χριστόφορος Ιωάννου, του Ηγούμενου Μαχαιρά Επιφάνειου και της Μονής Μαχαιρά η Θάλεια Ραφτοπούλου, της Εκκλησίας της Κύπρου οι Λεωνίδας Γεωργίου και Μαρί-Νικόλ Γεωργίου, ενώ εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εμφανίστηκε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Θεανώ Μαυρομουστάκη.