Η μάχη για αντμετώπιση του κορωνοϊού παγκόσμια συνεχίζεται. 

Άλλοι 116 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, όπου καταγράφηκαν επίσης ακόμη 933 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δείχνουν τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έφθασε έτσι τα 7.533 επί συνόλου 170.508 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου, που είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών.

Ο απολογισμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τους αριθμούς που καταγράφονταν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο (22 θάνατοι, 357 κρούσματα).

Εξάλλου, η Κυβέρνηση της Ιταλίας ανήγγειλε χθες Δευτέρα ότι θα εκχωρήσει στις περιφέρειες τη δικαιοδοσία να αίρουν περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιβλήθηκε lockdown σε εθνικό επίπεδο, τον Μάρτιο. Αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα και αξιώνουν τον έλεγχο της διαδικασίας.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες, όμως, η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σβήνοντας έτσι το φυτίλι της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.

“Λέγαμε πάντα ότι αν τα δεδομένα σχετικά με τη διασπορά (του κορωνοϊού) ήταν ενθαρρυντικά, θα επισπεύδαμε την επανεκκίνηση” της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο.

“Οι περιφέρειες θα λάβουν (σύντομα) οδηγίες για να ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κλινικές αισθητικής από τη 18η Μαΐου”, πρόσθεσε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, “αντισυστημικό”).

Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 31.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, αφότου διαπιστώθηκε πως ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν ταχύτατα στην επικράτειά της, την 21η Φεβρουαρίου.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο τρίτος βαρύτερος στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς στις ΗΠΑ και στο ΗΒ. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει να επιβραδύνεται. Χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα μόλυνσης. Επρόκειτο για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση από την 4η Μαρτίου.

Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση (179) που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρά υψηλότερος της προηγουμένης (165) αλλά παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το όριο των 200, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Εξάλλου, χθες ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έπεσε χθες κάτω από τους 1.000 – στους 999, για την ακρίβεια – για πρώτη φορά από τη 10η Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της απόφασης να επιβληθεί το λοκντάουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είχε κορυφωθεί την 3η Απριλίου, όταν ανερχόταν σε 4.068. Εκείνη τη στιγμή, το σύστημα υγείας στη βόρεια Ιταλία έμοιαζε να καταρρέει. Η πανδημία έπληξε ορισμένες περιφέρειες πολύ βαριά, ειδικά τη Λομβαρδία, στον βορρά, όπου καταμετρώνται σχεδόν οι μισοί θάνατοι.

Άλλες περιφέρειες έμειναν συγκριτικά αλώβητες. Η αναντιστοιχία έθεσε υπό αμφισβήτηση την προσέγγιση “one-size-fits-all” που υιοθέτησε η κυβέρνηση Κόντε και αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη χθεσινή απόφαση. “Ο πρωθυπουργός Κόντε αποδέχθηκε το αίτημά μας για αυτονομία”, υπερθεμάτισε ο Τζοβάνι Τότι, ο κεντροδεξιός περιφερειάρχης της Λιγουρίας.

Στο Περού, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 1.515 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 68.822, προσθέτοντας ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ανέλθει σε 1.961.

Από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, 6.648 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, οι 785 σε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στον αντίποδα, μέχρι σήμερα 22.406 από τους Περουβιανούς που μολύνθηκαν ολοκλήρωσαν την περίοδο καραντίνας ή έλαβαν εξιτήρια από κέντρα υγείας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η πρωτεύουσα, η Λίμα, συνεχίζει να αποτελεί την εστία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 44.333 κρούσματα μόλυνσης. Η ισχύς των μέτρων περιορισμού στο Περού παρατάθηκε ως την 24η Μαΐου.

Στο Μεξικό, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 108 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.305 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο.

Το σύνολο των ασθενών που υπέκυψαν αυξήθηκε έτσι σε 3.573 επί συνόλου 36.327 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, απολογισμός πάντως που η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως είναι υποτιμημένος σε σχέση με αυτόν που εκτιμά ότι είναι ο πραγματικός, αφού θεωρεί ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη αδιάγνωστοι φορείς.

Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων μειώνεται από την Πέμπτη, όταν καταγράφηκε ο βαρύτερος από την έναρξη της κρίσης (257).

ΚΥΠΕ