Σε συστάσεις προς το κοινό και τις κυβερνήσεις προβαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την περιφέρεια της Ευρώπης ενόψει καλοκαιριού, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C προλαμβάνει ή θεραπεύει από τη νόσο COVID-19.

«Σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ Ευρώπης. Οι υπηρεσίες μετεωρολογίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναμένουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό και ξηρό απ’ ό,τι συνήθως στην περιοχή.

«Το κοινό, οι επαγγελματίες υγείας και οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να προετοιμαστούν για καύσωνες για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στη ζέστη», τονίζεται. Αυτή η προετοιμασία είναι ιδιαίτερα σημαντική φέτος λόγω της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη και η οποία εντείνει τα προβλήματα που προκαλούνται από τις μεγαλύτερες περιόδους ζέστης, επισημαίνει ακόμη ο ΠΟΥ Ευρώπης. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ομάδων ευάλωτων στη μόλυνση και τη ζέστη, μπορεί να πρέπει να συμβουλευθούν ή να χρειάζεται να παραμείνουν στο σπίτι, προσθέτει.

Η συχνότητα, ένταση και διάρκεια των καυσώνων αυξάνεται, κάτι που αποτελεί σημείο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ενδεχόμενο επικίνδυνης έκθεσης στην υπερβολική ζέστη επιδεινώνεται τις τελευταίες δεκαετίες και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην περιοχή στο μέλλον, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόσφατες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι η πιθανότητα καύσωνα έχει αυξηθεί σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων των πρωτευουσών Λονδίνου, Μόσχας, Όσλο και Ζυρίχης και ότι όλες οι υπό διερεύνηση μητροπολιτικές περιοχές θα είναι πιο ευάλωτες στην υπερβολική ζέστη τις επόμενες δεκαετίες.

Αποτελεί γενική επιστημονική συμφωνία, αναφέρεται, ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει το βάρος των ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα αν δεν εφαρμόσουμε ισχυρά επίπεδα προσαρμογής. Αυτό είναι επίσης μεγάλης σημασίας ώστε να αποφευχθεί επιπρόσθετο βάρος στα συστήματα υγείας σε μια περίοδο που ήδη δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Κάθε χρόνο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, νηπίων, ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και των χρονίως πασχόντων. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και θερμοπληξία, και μπορεί να επιδεινώσει υφιστάμενες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νεφρικές ή ψυχικές παθήσεις.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια περιόδων με ζεστό καιρό είναι σημαντικό να παραμένει το κοινό υπό δροσερές συνθήκες έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία από τη θερμότητα.

«Μείνετε μακριά από την ζέστη», συμβουλεύει. Αποφύγετε, αναφέρει, να βγείτε έξω και να κάνετε επίπονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου της ημέρας. «Εκμεταλλευθείτε των ειδικών ωραρίων για ευάλωτες ομάδες για τα ψώνια οποτεδήποτε είναι διαθέσιμες.
Παραμείνετε στη σκιά, μην αφήνετε παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένα οχήματα και αν είναι απαραίτητο ή δυνατό περάστε 2 με 3 ώρες την ημέρα την ημέρα σε ένα δροσερό μέρος σεβόμενοι την σωματική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους».

Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό, σημειώνει. «Χρησιμοποιήστ την νυχτερινή αύρα για να δροσίσετε το σπίτι σας. Μειώσετε το θερμικό φορτίο μέσα στο διαμέρισμα ή το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας περσίδες ή παντζούρια», συστήνει ο Οργανισμός.

«Διατηρήστε το σώμα σας δροσερό και ενυδατωμένο. Χρησιμοποιήστε ελαφριά και χαλαρά ρούχα και σεντόνια, κάνετε δροσερά ντουζ ή μπάνια και πίνετε νερό τακτικά αποφεύγοντας την ίδια ώρα ζαχαρούχα, αλκοολικά ποτά ή ποτά με καφεΐνη», συμβουλεύει επίσης.

«Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προλαμβάνει ή θεραπεύει από την COVID-19 και αυξάνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων από τον ήλιο και ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη», επισημαίνει ακόμη και προσθέτει:

«Μπορείτε να μολυνθείτε από την COVID-19 ακόμα και σε ηλιόλουστο και θερμό καιρό, οπότε προστατέψετε τον εαυτό σας και άλλους πλένοντας τα χέρια σας τακτικά, βήχοντας στον διπλωμένο αγκώνα σας ή σε χαρτομάντηλο και αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας».

«Ενόσω φροντίζετε τον εαυτό σας, προγραμματίστε να ελέγξετε την οικογένειά σας, τους φίλους και τους γείτονες οι οποίοι περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους. Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να χρειαστούν βοήθεια τις ζεστές ημέρες και αν γνωρίζετε κάποιον που κινδυνεύει, βοηθήστε τον να λάβει συμβουλές και υποστήριξη σεβόμενοι την ίδια ώρα τις συστάσεις για φυσική αποστασιοποίηση».

Ο ΠΟΥ Ευρώπης συστήνει στις χώρες και τις περιφέρειες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προγράμματα δράσης για τη ζέστη και την υγεία, προγράμματα που «στοχεύουν να προλάβουν, να αντιδράσουν και να περιορίσουν τους κινδύνους στην υγεία οι οποίοι σχετίζονται με την θερμότητα και πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για μακροπρόθεσμη πρόληψη, μεσοπρόθεσμη προετοιμασία και βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Ειδικά φέτος, «ακόμη και υφιστάμενα προγράμματα δράσης συστήνεται να αναθεωρηθούν για να ληφθούν υπόψη τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για να μειωθεί και να προληφθεί η μετάδοση της COVID-19».

ΚΥΠΕ