Στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία μεταφέρονται μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, οι εργασίες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτή ήταν η απόφαση που έλαβε η Σύσκεψη Αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συνήλθε σήμερα για να εξετάσει το θέμα της λειτουργίας της Βουλής, ενόσω συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.

Η απόφαση της Σύσκεψης Αρχηγών αναμένεται να επικυρωθεί σε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και θα είναι ολιγόλεπτη, απλώς για να επικυρώσει ότι το Συνεδριακό ορίζεται ως παράλληλος χώρος εκτέλεσης των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαΐου, θα συνέλθει η πρώτη Ολομέλεια της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθούν αρκετά κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτά των κρατικών εγγυήσεων και της απευθείας χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Όπως πληροφορούμαστε, το Συνεδριακό Κέντρο κρίθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού πρόκειται για μεγάλο σε έκταση χώρο όπου μπορούν να συνυπάρξουν βουλευτές, συνεργάτες, τεχνοκράτες της Βουλής και δημοσιογράφοι οι οποίοι θα μπορούν πλέον να καλύπτουν τα γεγονότα.

Θεωρήθηκε ακόμα, ότι υπάρχει επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή, αφού στις αίθουσες του Συνεδριακού υπάρχουν μικρόφωνα, μεγάφωνα, βάθρα και άλλος εξοπλισμός.

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα μπορούν από την ερχόμενη Τετάρτη να συνεδριάζουν επίσης στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου. Η κύρια αίθουσα που είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις διαφορετικές, όπου θα μπορούν να συνεδριάζουν ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις Επιτροπές.

Αποφασίστηκε ακόμα ότι θα υιοθετηθεί έγγραφο όπου θα καταγράφονται όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον ιό, καθώς και οι αποστάσεις, που θα πρέπει να τηρούνται.

Επικουρικά αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται και τρεις αίθουσες από το κτήριο της Βουλής για σκοπούς συνεδριάσεων ή άλλων δραστηριοτήτων των τεχνοκρατών της Βουλής. Οι μόνες μεγάλες σε έκταση αίθουσες που κρίθηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μικρό αριθμό ατόμων, είναι η αίθουσα της Ολομέλειας και οι αίθουσες «Κερύνεια» και «Λεμεσός».

Σε 50 με 60 χιλιάδες ευρώ εκτιμάται το κόστος της μεταφοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, το εκτιμώμενο κόστος μεταφοράς και λειτουργίας της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο υπολογίστηκε στις 50 με 60 χιλιάδες ευρώ, ποσό που δεν θεωρήθηκε απαγορευτικό, αφού με κάποιο τρόπο πρέπει να συνεχίσουν οι εργασίες της Βουλής.

Οι Επιτροπές που προγραμμάτισαν να συνεδριάσουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ή σε κάποια από τις μεγάλες αίθουσες του υφιστάμενου κτηρίου της Βουλής.