Στο 55% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων ανήλθε στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι η ώρα 15:00 κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου.

Συνολικά ψήφισαν 308.550 εκλογείς σε σχέση 312.008 εκλογείς την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, με ποσοστό μειωμένο κατά 0,6%.

Ωστόσο το ποσοστό των ψηφισάντων στο β΄γύρο ήταν αυξημένο κατά 1,8% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018 όπου η προσέλευση ήταν στο 53,2% και σε σχέση με στις βουλευτικές εκλογές του 2021 όταν η προσέλευση ήταν στο 45,1%.

Τα ποσοστά ψηφισάντων ανά εκλογική περιφέρεια είναι 57,1% για τη Λευκωσία, 52,1% για τη Λεμεσό, 55,1% για την Αμμόχωστο, 55,2% για τη Λάρνακα, 57,4% για την Πάφο και 39,4% για τις κάλπες του εξωτερικού.

Ο Έφορος υπενθύμισε ότι σε λιγότερο από τρεις ώρες η δυνατότητα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα παρέλθει και εξέφρασε την ελπίδα οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν γίνει καταγγελίες για τηλεφωνήματα από επιτελεία σε ψηφοφόρους, ο Έφορος είπε ότι έχουν γίνει καταγγελίες και βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα παρόλο που, όπως είπε, δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο το θέμα.

Κάλεσε παράλληλα τα εκλογικά επιτελεία να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να τηρούνται οι πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είπε ότι καταγράφονται τα στοιχεία για να αξιολογηθούν στη συνέχεια με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και να γίνουν τα δέοντα. Απηύθυνε θερμή παράκληση στα επιτελεία να μην προβαίνουν σε αυτή την τηλεφωνική παρενόχληση.

Όσον αφορά τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία, ο Έφορος ανέφερε ότι παρακολουθούν την πληρωμένη διαφήμιση και ότι η προσωπική ανάρτηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθείται σε επίπεδο ατομικό.

Ερωτηθείς για τυχόν προβλήματα σε εκλογικά κέντρα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι υπήρξαν δύο περιπτώσεις, μια στη Λευκωσία και μια στην Λάρνακα όπου ψηφοφόροι φέρονται να επιχείρησαν να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιό τους. Οι προεδρεύοντες υπάλληλοι, σημείωσε, επιλήφθηκαν του θέματος και η αστυνομία ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον χειρισμό της μετά τις εκλογές μαζί με άλλα θέματα.

Ανέφερε ακόμα ότι είχε διαπιστώσει από περιοδεία του ότι υπήρχαν περιπτώσεις που κάλπες των exit polls βρίσκονταν κοντά στις εξόδους των εκλογικών κέντρων και είπε ότι έγιναν συστάσεις για να απομακρυνθούν και να πάνε έξω από την είσοδο των σχολείων.