Ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού αναμένεται να καταθέσει πολύ σύντομα η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμυλιανίδου, μετά και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τις συντεχνίες.

Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6 το θέμα του κατώτατου μισθού συζητήθηκε προ ημερών στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στην παρουσία όλων των συντεχνιών και υπό την προεδρεία της Υπουργού Εργασίας.

Η κ. Αιμιλιανίδου αναμένεται ότι θα καλέσει τις ηγεσίες των συντεχνιών σε επόμενη συνεδρία του Σώματος που δρομολογείται για τις αρχές Ιανουαρίου στην οποία θα καταθέσει την τελική εισήγηση.

Η ιστοσελίδα Stockwatch επικαλούμενη πληροφορίες αναφέρει ότι το ύψος του κατώτατου μισθού έχει κλειδώσει στα 924 ευρώ, ωστόσο οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κατάληξη στο ύψος του μισθού κάτι που θα γίνει ωστόσο στην επόμενη συνεδρίαση.

Η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στον Σταθμό μας ότι θέση της συντεχνίας είναι να συμφωνηθεί ένας τριμερής μηχανισμός που θα αποτελείται από το Υπουργείο Εργασίας, τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες των εργαζομένων ο οποίος θα αποδίδει τον κατώτατο μισθό στη βάση κριτηρίων.

Όπως εξήγησε η κ. Χαραλάμπους ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παρέχει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία όπως σε πόσες ώρες εργασίας θα αντιστοιχεί, εάν θα αμείβεται η υπερωριακή απασχόληση και το θέμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις όπου υπάρχουν και να εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός σε θέσεις εργασίας όπου δεν εφαρμόζονται συμβάσεις.

Κληθείς από τον Σταθμό μας να παραθέσει την θέση του ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο και είναι θετικό ότι η εργοδοτική πλευρά φαίνεται να συναινεί.

Σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής βάσει των εκάστοτε κοινωνικών πραγματικοτήτων. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ο κατώτατος μισθός θα βοηθήσει και την βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, της οικονομίας αλλά και στην άρση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο κ. Μάτσας σημείωσε ακόμα ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν πρέπει να αλλάξουν αλλά να λειτουργούν υποστηρικτικά προς τον κατώτατο μισθό.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει ότι «αν δεν γίνει σωστά η εισαγωγή ενός εθνικού κατώτατου μισθού, μπορεί να προκαλέσει νέους κινδύνους και προσθέτει ότι δεν πρέπει υπάρξει πίεση χρόνου καθώς χρειάζεται σύνεση και προσοχή από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.