Πυραύλους κατά του λιμανιού της Λαττάκειας, στη δυτική Συρία, εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ σήμερα, Τρίτη (28/12), εξαπολύοντας τη δεύτερη επίθεση εναντίον της εγκατάστασης στρατηγικής σημασίας μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιδρομή προκάλεσε πυρκαγιά σε εμπορευματοκιβώτια και «μεγάλες υλικές ζημιές», σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Σύροι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο μερικές ώρες αργότερα τη φωτιά στον χώρο απόθεσης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Λαττάκειας.

Περί τις 03:21, ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε επίθεση από αέρος, (εκτοξεύοντας) αρκετούς πυραύλους προς την κατεύθυνση της Μεσογείου (…) εναντίον χώρου απόθεσης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Λαττάκειας», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις. Η επίθεση προκάλεσε «μεγάλες υλικές ζημιές» και πυρκαγιά, διευκρίνισε το πρακτορείο. Κατά τις πληροφορίες της συριακής κρατικής τηλεόρασης, υπέστησαν επίσης φθορές πρόσοψη νοσοκομείου, κατοικίες, καταστήματα.

Η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διαθέτει αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας μόλις 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Λαττάκειας, τη Χμάιμιμ. Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Την 7η Δεκεμβρίου, το Ισραήλ έπληξε φορτίο ιρανικών όπλων στο λιμάνι της Λαττάκειας, χωρίς να αναφερθούν ούτε τότε θύματα. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που καταγράφηκε επίθεση εναντίον του λιμανιού από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα. Ο βομβαρδισμός είχε επίσης αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά «εμπορικά εμπορευματοκιβώτια», είχε μεταδώσει το SANA.

Έκρηξη στη Δαμασκό

Έκρηξη ακούστηκε σήμερα το πρωί στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν είναι γνωστό σε τι οφειλόταν, ούτε εάν υπάρχουν θύματα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγές: Newsbeast.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ