Περί τα τέλη Νοεμβρίου σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, όπως πληροφόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, το απόγευμα της Δευτέρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία «τον πληροφόρησε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο περί τα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών επαφών της, ενόψει της πρόθεσης του ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή Διάσκεψη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτει ο κ. Κούσιος, «ζήτησε από την κ. Λουτ να μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ τις ευχαριστίες του για την ετοιμότητά του να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες για συνέχιση των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού».

«Ζήτησε, επίσης, από την κ. Λουτ να μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ ότι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για παραγωγική διαπραγμάτευση προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, αναφέρει, η κ. Λουτ «διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες του στον ΓΓ των ΗΕ».  

Πηγή: ΚΥΠΕ