Για ενδεχόμενη παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος θα διωχθούν ποινικά 15 μέλη της Αστυνομίας για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας, μετά από εξέταση της υπόθεσης διαφάνηκε ότι έχουν διαπραχθεί κατά τον χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων ποινικά αδικήματα.

Οι 15 εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είναι αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικοί της δύναμης.

Όπως είναι γνωστό, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας είχε διορίσει πριν από έναν χρόνο τρεις ποινικούς ανακριτές και αργότερα τέταρτο, με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς που εγείρονταν, μετά την ανακάλυψη των σορών αλλοδαπών γυναικών και ανηλίκων παιδιών τους, που είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως εξαφανισθέντα πρόσωπα και που διαφάνηκε εκ των υστέρων ότι ήταν θύματα δολοφονίας.

Η ανακριτική ομάδα, παρά τη γενικότητα του απώτερου στόχου που τάχθηκε να ερευνήσει, που ήταν η συμπεριφορά και η προσέγγιση της Αστυνομίας στις περιπτώσεις καταγγελιών για ελλείπουσες γυναίκες και δη αλλοδαπές, όπως αναμενόταν, εστίασε ιδιαίτερα την προσοχή της στον τρόπο χειρισμού από μέλη της Δύναμης, των συγκεκριμένων υποθέσεων των κατά συρροή δολοφονιών, που είχαν διαπραχθεί από τον Ν. Μεταξά.

Μετά τη διερεύνηση των υποθέσεων, η Αρχή μέσω του Προέδρου της υπέβαλε την έκθεσή της στον Γενικό Εισαγγελέα.

Πέραν των όποιων ενδεχόμενων πειθαρχικών αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από μέλη της Δύναμης, τόσο οι διορισθέντες ανακριτές, όσο και ο Πρόεδρος της Αρχής θεώρησαν ότι το σύνολο των γεγονότων που προκύπτει από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, υπερβαίνει τα όρια της πειθαρχικής ευθύνης και οι επιλήψιμες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις μελών της Δύναμης αλλά και αξιωματικών που ήταν επιφορτισμένοι, οι μεν με τη διενέργεια των ανακρίσεων, οι δε με το καθήκον για διεξοδική μελέτη των φακέλων και εντοπισμό κενών, συνιστούν υπόβαθρο στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων.

Κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης των στοιχείων που τέθηκαν από την Αρχή ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, αποφάνθηκε ότι πράγματι παρουσιάζονται να έχουν διαπραχθεί κατά τον χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων, ποινικά αδικήματα που αφορούν παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου δήλωσε σήμερα πως ο φάκελος με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα έφυγε ήδη από τη  Νομική Υπηρεσία και στάλθηκε πίσω στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων και Ισχυρισμών κατά της Αστυνομίας, με εντολή να σταλεί στην Αστυνομία και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ετοιμασίας κατηγορητηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, θα ακολουθήσει καταχώρηση των ποινικών υποθέσεων στα Δικαστήρια, ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση να τεθούν τα μέλη της Αστυνομίας σε διαθεσιμότητα.

Νίτσα Παύλου