Η επάνοδος των μαθητών στα σχολεία, που έχουν βάλει λουκέτο από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσής του κορωνοιού, δεν απασχολεί μόνο την Κύπρο, αλλά και πολλές χώρες παγκοσμίως.

Διεθνώς, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από την πανδημία και ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει σταδιακά να ανοίξουν ξανά, έστω και με κάποιο αναπόφευκτο ρίσκο. Έτσι, οι περισσότερες χώρες αποφάσισαν να αρχίσουν σταδιακά την επαναλειτουργία των σχολείων, παίρνοντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Υπό το φως αυτών των στοιχείων και προκειμένου να ωφεληθούν τα παιδιά τόσο για τη μόρφωση όσο και για την ψυχική ισορροπία τους μερικές κυβερνήσεις, μετά από εισήγηση των επιστημονικών συμβούλων τους, αποφάσισαν να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία, αρχής γενομένης από τη Δανία που στις 15 Απριλίου έστειλε στο σχολείο τα παιδιά, ηλικίας έως 11 ετών. Από τις 29 Απριλίου η Γερμανία έκανε κάτι ανάλογο, αλλά με μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές.

Στο Ισραήλ οι πρώτες τρεις τάξεις του Δημοτικού άνοιξαν στις 3 Μαΐου (με παρουσία περίπου του 60% των μαθητών), ενώ οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα ακολουθήσουν σε μερικές μέρες.

Η Ολλανδία και το Κεμπέκ του Καναδά θα ανοίξουν πολλά δημοτικά στις 11 Μαΐου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις θα είναι μειωμένο.

Στην Ελλάδα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά.

Ορισμένοι επιστήμονες διεθνώς παραμένουν επιφυλακτικοί. Μερικοί ανησυχούν ότι ακόμη κι αν τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορονοϊό, δεν παύουν να κάνουν πολλές ανεξέλεγκτες επαφές, ιδίως στο σχολείο.

Ως γνωστόν, στη χώρα μας, στις σχολικές μονάδες θα επιστρέψουν στις 11 Μαΐου οι τελειόφοιτοι των Λυκείων, ενώ μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.