Τα 4,4 εκ ευρώ έχει φτάσει ο προϋπολογισμός της αναστήλωσης και αποκατάστασης του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας – Σελιμιγιέ τζαμί το ονόμασαν οι Τ/κ – που ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και το ΕΒΚΑΦ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η “Ντιαλόγκ” γράφει ότι η αποκατάσταση του τζαμιού είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η διαδικασία παρατάθηκε.

«Το τέμενος, μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές κληρονομιές, είναι ένα από τα πιο προτιμώμενα μέρη για τους τουρίστες, ενώ η παρατεταμένη διαδικασία αποκατάστασης επηρέασε αρνητικά την τουριστική ροή. Οι καταστηματάρχες της αγοράς Αράστα παραπονέθηκαν ότι οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2021, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Δηλώνοντας ότι οι τουρίστες που έρχονται στην περιοχή έρχονται και φεύγουν χωρίς να δουν το τζαμί, οι καταστηματάρχες υποστήριξαν επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες σήραγγες κάτω από το τέμενος και η ιστορική δομή έχει αρχίσει να σαπίζει από τα θεμέλια με τη σύνδεση της αποχέτευσης με αυτές τις κατασκευές σήραγγας», αναφέρεται.

Το ιστορικό κτίριο, ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη, θα πρέπει να ανοίξει για το κοινό και τους τουρίστες, δήλωσαν οι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να ολοκληρωθεί το τζαμί το συντομότερο δυνατό, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ