Χωρίς συμφωνία για αναφορά στο Ουκρανικό στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης της συνόδου κορυφής των G20 αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της συνόδου των αρχηγών κρατών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Αισθητή είναι η απουσία από τη σύνοδο των ηγετών τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Η Κίνα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της χώρας.

 Οι διαφωνίες επί του θέματος της επίθεσης της Ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας είναι δυνατόν να οδηγήσουν μετά από 20 χρόνια στην πρώτη σύνοδο αρχηγών χωρίς τελική διακήρυξη.

Η παγκόσμια οικογένεια είναι “δυσλειτουργική” και διατρέχει τον κίνδυνο συγκρούσεων, την ώρα που αυξάνονται οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παραμονή της συνόδου κορυφής της G20.

“Αν είμαστε πράγματι μια παγκόσμια οικογένεια, μοιάζουμε σήμερα με μια οικογένεια μάλλον δυσλειτουργική”, δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. “Οι διαφορές αυξάνονται, οι εντάσεις εκρήγνυνται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται — κάτι που όταν τα βάλουμε όλα μαζί, αφήνει να πλανάται το φάσμα του κατακερματισμού και, εν τέλει, της αντιπαράθεσης.

Στην G20 μετέχουν 19 από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο σημαντικές διαφωνίες σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ως προς το πώς θα βοηθηθούν οι χώρες με τις αναδυόμενες οικονομίες στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κινδυνεύουν να εμποδίσουν ενδεχόμενες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνόδου, που διεξάγεται επί δύο ημέρες στο Νέο Δελχί.

“Ο κατακερματισμός αυτός θα είναι βαθιά ανησυχητικός στην καλύτερη των εποχών. Αλλά στην εποχή μας, αυτό είναι καταστροφή”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

“Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια δύσκολη μεταβατική στιγμή. Το μέλλον είναι πολυπολικό, αλλά οι πολυμερείς θεσμοί μας αντανακλούν μια εποχή που έχει παρέλθει”.

“Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι ξεπερασμένη, δυσλειτουργική και άδικη. Χρήζει βαθιάς, διαρθρωτικής μεταρρύθμισης — και το ίδιο πράγμα μπορεί να λέγεται για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο Γκουτέρες.