Μπορεί η κακοκαιρία Daniel να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα μας, αλλά πυροσβεστική και στρατός συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο για τη διάσωση των κατοίκων. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κόβουν την ανάσα ενώ οι στιγμές που εκτυλίσσονται είναι συγκινητικές.

Το καλάθι του σούπερ πούμα προσγειώνεται στην ταράτσα στον Παλαμά Καρδίτσας. Ανεβάζει ηλικιωμένους και μητέρες με μικρά παιδιά. Οι νεαρές γυναίκες φιλούν τα χέρια των διασωστών τους από ευγνωμοσύνη. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού απεγκλωβίζει ακόμη 5 άτομα από τον βυθισμένο στα λασπόνερα Παλαμά. 

Στο Βλοχό, διασώστες μεταφέρουν τραυματία με φορείο μέσα στο σινούκ. Ηλικιωμένοι κάτοικοι περπατούν με δυσκολία μέχρι το ελικόπτερο. Με λιγοστά υπάρχοντα στα χέρια, άνδρες και γυναίκες που εγκλωβίστηκαν, περιμένουν με υπομονή να επιβιβαστούν στο διασωστικό αεροσκάφος. 

Το ένα μετά το άλλο, ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων προσγειώνονται στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας και αποβιβάζουν κόσμο.

Άνθρωποι ξυπόλητοι, με βρεγμένα ρούχα, υποβασταζόμενοι, με φορεία και αναπηρικά καροτσάκια, αλλά και πολλά παιδιά που βρίσκονται στην αγκαλιά διασωστών τους. Μεταφέρονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου πληρώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γιατροί και νοσηλευτές τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία, μεταφέρονται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Λάρισας. Έχοντας χάσει όλο τους το βιος κάτω από τόνους λάσπης, περιγράφουν με τρεμάμενη φωνή τον εφιάλτη που έζησαν.

Την ίδια ώρα, 8μελής ειδική ομάδα του λιμενικού από τον Πειραιά επιχειρεί μέσα στον πλημμυρισμένο Παλαμά Καρδίτσας. Ψάχνει εγκλωβισμένους και διανέμει νερά και είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που δεν κινδυνεύουν.

Στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, με βάρκες και αμφίβια μέσα χτένιζαν σπιθαμή προς σπιθαμή τα πλημμυρισμένα χωριά, Παλαμά, Βλοχό, Μεταμόρφωση, Μεγάλα Καλύβια όλη τη νύχτα, με φακούς και ειδικές διόπτρες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων.

Αδιάκοπες προσπάθειες και από τα πληρώματα της ΕΜΑΚ. Ο ήχος της σφυρίχτρας αντηχούσε απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον Παλαμά. 

Σε άλλο σημείο, μεταξύ Ιτέας και Παλαμά, με συντονισμένες κινήσεις, η ανθρώπινη αλυσίδα φορτώνει τα είδη πρώτης ανάγκης στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη μέσα στα αποκλεισμένα χωριά.

Πηγή: ΕΡΤ