Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Λευκωσίας για τους τρόπους αξιοποίησης του παλαιού δημαρχείου της πρωτεύουσας.

Το νεοκλασικό κτήριο το οποίο στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της δημοτικής αρχής από το 1944, μέχρι και την κατασκευή του νέου δημαρχείου δεσπόζει της πλατείας Ελευθερίας και γίνονται σκέψεις για αξιοποίηση του με σκοπό την προβολή της ιστορικότητας του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας στον χώρο που στεγαζόταν προηγουμένως το δημοτικό μέγαρο της πρωτεύουσας, Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού. Να γίνονται δηλαδή εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα συζητήθηκε η παραχώρηση του παλαιού δημαρχείου σε ιδιώτη επενδυτή, ιδέα η οποία δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά φαίνεται να χάνει έδαφος.

Όπως δήλωσε στον Σταθμό μας ο κ. Τριαντάφυλλος Ζωίδης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου καταστηματαρχών πεζοδρόμων της παλιάς Λευκωσίας, με την αξιοποίηση του παλιού δημαρχείου θα πρέπει να αναδεικνύεται η ιστορικότητα του χώρου και να βοηθηθεί η προβολή της περιοχής. Πρόσθεσε ότι διαχρονικά ήταν ένα σημείο αναφοράς για την πόλη το οποίο έχει την δική του αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και δεν θα πρέπει να δοθεί προς ιδιωτική εκμετάλλευση.
Ανέφερε ακόμα ότι το θέμα έχει συζητηθεί σε συνάντηση με τον δήμαρχο Λευκωσίας από τον οποίο έχουν βρει ευήκοα ώτα.

Ο κ. Ζωίδης σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης των μικροκαταστηματαρχών τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου οι οποίοι ενοικιάζουν και αντιμετωπίζουν κρίση λόγω της έλλειψης κίνησης στην περιοχή.

Η τελική απόφαση για το μέλλον του παλιού δημαρχείου θα ληφθεί εφόσον ολοκληρωθούν πλήρως οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2021. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά την στατική αναβάθμιση του κτηρίου και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που αφορά εσωτερικές παρεμβάσεις για βελτίωση των εγκαταστάσεων.