Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δυο αστυνομικοί σε σχέση με την απόδραση του 23χρονου,  χθες βράδυ στο ΤΑΕ Λάρνακας.  Μετά την έκθεση γεγονότων ο Αρχηγός Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τα δύο μέλη της υπηρεσίας.  Ο 23χρονος είχε συλληφθεί  για υποθέσεις διαρρήξεων. Αντίδραση από Κλάδο Ισότητας.

Ο ένας αστυνομικός φέρεται να βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τον 23χρονο την ώρα της απόδρασης.  Συγκεκριμένα ο  κρατούμενος, που είχε συλληφθεί  προηγουμένως, διέλαθε της προσοχής του  με αποτέλεσμα να πηδήξει από το παράθυρο σε ταράτσα παρακείμενου κτιρίου και να διαφύγει. Ο δεύτερος αστυνομικός ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι αυτός που πέρασε χειροπέδες στον κρατούμενο και οι οποίες, δεν ήταν οπισθάγκωνα με αποτέλεσμα ο 23χρονος να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. 

Η αντίδραση της Ισότητας

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αντίδραση του Κλάδου Ισότητας, με τον Νίκος Λοϊζίδη, να αναφέρει ότι «θα ήταν καλό πριν βγουν βεβιασμένα συμπεράσματα, για την ψεσινή απόδραση, να διερωτηθούμε γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αυτές οι αποδράσεις.Πρωτόκολλα πολλά γραμμένα στις κόλλες.Μέλη όμως στην Ά Γραμμή να υπηρετούν σχεδόν καθόλου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λοϊζίδης υπέδειξε πως θα πρέπει να διερωτηθεί κανείς «πόσοι συνάδελφοι δούλευαν, πόσες επείγον συλλήψεις και ενέργειες έπρεπε να έκαναν, αλλά και με βάση πόσες ευθύνες και ρόλοι κατανέμονται σε Αστυνομικούς των Επαρχιακών ΤΑΕ και Σταθμών καθημερινά και γενικά στα τμήματα της εμπροσθοφυλακής. Φυσικά για μια ακόμα φορά θα γίνουμε θεατές του παιγνιδιού επίρριψης ευθυνών στους απλούς Αστυνομικούς».

Ο πρόεδρος της Ισότητας σημείωσε πως «ευθύνες όμως και για το οργανόγραμμα θα αναζητηθούν σε λίγο καιρό. Καλό θα ήταν να ξέρουν όλοι ότι, όπως μοιράζονται απλόχερα οι διαθεσιμότητες και οι ευθύνες, θα έρθει και η στιγμή που από τα πρωτόκολλα θα φανερωθεί ότι δεν υπάρχει ρεαλισμός απλά αποποίηση ευθύνης και το οργανόγραμμα είναι καλά κρυμμένο σε συρτάρια, να μην φαίνονται οι πραγματικοί αριθμοί».

Αν κάποιοι θεωρούν ότι δύο άτομα βάρδια για επαρχιακά ΤΑΕ, υπέδειξε ο κ. Λοϊζίδης «είναι ικανοποιητικός αριθμός με μέσο ορο 2 συλλήψεις το 24ωρο, τότε εμείς τους απαντάμε ότι διαψεύδονται πανηγυρικά, από τον αριθμό που έχουν να υπηρετά σε άλλα τμήματα απλής υποστήριξης και εφεδρείας. Τα τελευταία 3 χρόνια έγιναν περίπου 15 αποδράσεις.Δεν αλλάξαμε  Αστυνομικούς.Απλά αυξήθηκαν οι συλλήψεις και μειώθηκε ο αριθμός των Αστυνομικών στα υψηλόυ κινδύνου τμήματα».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Λοϊζίδης τόνισε ότι «οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας και καλά θα είναι να κάνουμε την αυτοκριτική μας πριν να είναι οι συνέπειες ανυπολόγιστες»