Δύο ακόμα αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν όριο στην ποσότητα ορισμένων λαχανικών και φρούτων που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης, λόγω ελλείψεων.

Τα σουπερμάρκετ Aldi και Tesco ακολουθούν έτσι τα Asda και τα Morrisons που ήδη από την Τρίτη έχουν περιορίσει τις πωλήσεις ανά καταναλωτή σε προϊόντα όπως ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια, πιπεριές, μπρόκολα, κουνουπίδια, συσκευασμένες σαλάτες και σμέουρα.

Στα τρία από τα τέσσερα σουπερμάρκετ υπάρχει πλέον όριο αγοράς τριών τεμαχίων ανά πελάτη, ενώ στα Morrisons το όριο τέθηκε στα δύο τεμάχια.

Σε αυτοψία του ΣΚΑΙ σε μεγάλα υποκαταστήματα των αλυσίδων αυτών το πρωί της Τετάρτης ήταν εμφανείς οι ελλείψεις, με ράφια και τελάρα ιδίως στις ντομάτες, στις πιπεριές και στα αγγούρια να είναι άδεια. Σε πολλές περιπτώσεις οι ταμπέλες των τιμών ανά κιλό είχαν αντικατασταθεί από την ένδειξη ‘Out of stock’.

Αυτή τη φορά οι ελλείψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις απρόσμενα κακές καιρικές συνθήκες στη νότια Ισπανία και στη βόρεια Αφρική, βασικές πηγές εισαγωγής ζαρζαβατικών από τα βρετανικά σουπερμάρκετ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, ωστόσο, η κρίση ακρίβειας στην κατανάλωση ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς Βρετανούς παραγωγούς στο να περιορίσουν φέτος τη χρήση θερμοκηπίων, με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να μην μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις των εισαγόμενων νωπών προϊόντων.

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής προειδοποιεί πως οι ελλείψεις θα συνεχιστούν «για μερικές εβδομάδες», μέχρι η Βρετανία να εισέλθει στην εαρινή περίοδο εγχώριας παραγωγής και τα καταστήματα να βρουν εναλλακτικές πηγές εισαγωγών.

Πηγή: ΚΥΠΕ