Ακόμη ένα μεγάλο ρήγμα δημιουργείται ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, με τις απειλές του Κρεμλίνου για τα πυρηνικά να οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση. «Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία New Start, κατά την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο στη Βαρσοβία, όπου συναντάται με ηγέτες από χώρες στο ανατολικό άκρο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Το Κίεβο είναι ισχυρό» δήλωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε μια «δοκιμή για αιώνες» εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Στην ομιλία του, την Τρίτη, στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, μίλησε για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ προειδοποίησε για δύσκολες ημέρες που όμως θα αντιμετωπιστούν με πυγμή από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έχουν ειδική σημειολογία και γίνονται μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξαπέλυσε τα πυρά του προς τη Δύση, κατηγορώντας την ότι επιτίθεται στη Ρωσία και απειλώντας με απάντηση σε περίπτωση κλιμάκωσης.

  
Απευθυνόμενος σε χιλιάδες κόσμου που τον παρακολουθούσαν, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για ένα ελέυθερο μέλλον για την Ουκρανία, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός για τα εδάφη και την κυριαρχία της, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στη μάχη.

 
Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα με τις εξής φράσεις του Μπάιντεν: «Κοιτάξτε γύρω σας, δείτε πόσα έχετε κάνει. Η Πολωνία φιλοξενεί 1,5 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες. Να σας ευλογεί ο Θεός».

Ο Μπάιντεν τόνισε, δε, ότι η «Δημοκρατία στάθηκε πολύ ισχυρή απέναντι στον Πούτιν».

Παράλληλα, ο πλανητάρχης επισήμανε ότι ο Πούτιν πίστευε πως η Δύση θα εξαρτιόταν πλήρως από τη ρωσική αγορά ενέργειας, όμως βρέθηκαν άλλες πηγές και τερματίστηκε η σχέση άμεσης εξάρτησης.

«Η Ουκρανία δεν θα ηττηθεί από τη Ρωσία» τόνισε δε ο Μπάιντεν ενώ πρόσθεσε οι «ελεύθεροι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν στο σκοτάδι».

Αποκάλυψε, δε, ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.

«Υπάρχει μια επιλογή ανάμεσα στο χάος και τη σταθερότητα» είπε δε ο Μπάιντεν, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν τις επόμενες δεκαετίες.

«Η Δημοκρατία ανυψώνει το πνεύμα των ανθρώπων και ανακόπτει τη βίαιη ορμή των δικτατόρων» επισήμανε, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από την ελευθερία.

«Μια επίθεση εναντίον ενός, είναι επίθεση εναντίον όλων. Πρόκειται για έναν ιερό όρκο. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα έθνη και την Ουκρανία αλλά και την ευημερία, την ειρήνη και τον σεβασμό» κατέληξε ο Μπάιντεν.

Πηγή: Πρώτο θέμα