Έφτασε ο καιρός για θεσμοθέτηση του ανεξάρτητου ελεγκτή κτηρίων, έτσι ώστε ανεξάρτητοι μηχανικοί μέσω των δήμων και της πολεοδομίας ή του ιδιωτικού τομέα, να ελέγχουν τα κτήρια κατά την ανέγερση τους, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΤΕΚ Πλάτωνας Στυλιανού, μιλώντας στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία».

Αναφερόμενος στην στατική επάρκεια οικοδομών για να αποφευχθούν φαινόμενα κατάρρευσης μπαλκονιών υπέδειξε ότι χρειάζεται το ταχύτερο η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων, κάτι που συζητείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και καλλιέργεια της συντήρησης κτηρίων από τους πολίτες και κίνητρα από την πολιτεία για τον σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού επισήμανε ότι στις πλείστες περιπτώσεις που είχε εντοπιστεί το πρόβλημα με κατάρρευση μπαλκονιών δεν εφαρμόστηκαν οι νομοθεσίες καθώς υπάρχει μια γκρίζα ζώνη σε ότι αφορά την ευθύνη, η οποία μετακυλίεται από την μία υπηρεσία στην άλλη. Σε ένα βαθμό όπως είπε, αναμένεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανάληψης ευθύνης με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: