Μέχρι το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες φέρουσας ικανότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας και ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς της παραλίας της Απλώστρας, πιο γνωστής και ως Lady’s Mile.

Τα έργα ανάπτυξης στους δήμους της δυτικής Λεμεσού απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, όπου ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι το κόστος της ανάπλασης της παραλίας του Lady’s Mile υπολογίζεται σε ένα κονδύλι 7 με 8 εκατ. ευρώ.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως είπε ο Δήμος, ο οποίος ανέλαβε την ωρίμανση του έργου, θα προχωρήσει στα έργα με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο να προστατέψει την περιοχή.

Εάν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, στόχος είναι να αρχίσει η διαδικασία των προσφορών περί το τέλος του 2022, σημείωσε ο Νίκος Νικολαΐδης. Ανέφερε ακόμα ότι για το προκαταρκτικό ρυθμιστικό σχέδιο έχει εξασφαλιστεί δέσμευση από το Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση του έργου και η συναίνεση των Βρετανικών Βάσεων.

Η προγραμματισμένη ανάπτυξη, όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι λειτουργοί, έχει να κάνει με την βελτίωση του δρόμου της παραλίας της Απλώστρας όπου σήμερα υπάρχει επιβάρυνση από την σκόνη που σηκώνουν τα διερχόμενα οχήματα, υποδομές σε χώρους στάθμευσης και αποχετεύσεις των κέντρων της περιοχής και εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης τους.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Βρετανικές Βάσεις επανεξετάζουν την μελέτη δέουσας εκτίμησης στο περιβάλλον που σχετίζεται με αναπτύξεις σε μη στρατιωτικές ζώνες, ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση. Θα ακολουθήσει, όπως εξήγησε, μια περίοδος 4 μηνών για ενστάσεις για τα πολεοδομικά θέματα.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ενημέρωσε τη Βουλή ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, σε σχέση το Νέο Σχέδιο Κέντρου Πόλης για την περιοχή από τη Μαρίνα Λεμεσού μέχρι το νέο λιμάνι, περιλαμβανομένης και της Ακταίας οδού. Αναμένουν, όπως εξήγησε, από Τμ. Περιβάλλοντος να δώσει τις εγκρίσεις του για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για τα κτήρια στην Ακταία Οδό. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ήδη αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτηρίων στην περιοχή.