Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της φαρμακευτικής εταιρείας Astra Zeneca, λόγω ενδεχόμενων σοβαρών παρενεργειών, που οδήγησε στην αναστολή της χρήσης του εμβολίου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου “μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων” σε εμβολιασθέντες, και ακολούθησε την ίδια ημέρα η Νορβηγία.

Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Ισπανία, Βουλγαρία και Σλοβενία, βρίσκονται στον κατάλογο των χωρών, που ακολούθως ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις χώρες που ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν κανονικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca, είναι η Ελλάδα καθώς και το Βέλγιο.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, εν αναμονή γνωμοδότησης από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, αναβάλλονται 7,500 εμβολιασμοί στην Κύπρο, οι οποίοι προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι οποίοι αναμένεται να επαναπρογραμματιστούν στη συνέχεια.

Στην Κύπρο οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, αναμένοντας πλήρη ενημέρωση αλλά και την ολοκλήρωση της διερεύνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech στη χώρα μας θα διενεργηθούν κανονικά.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο στο τηλέφωνο 22608607 για τους πολίτες που χρειάζεται να αναφέρουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ή ενδεχομένως να χρειάζονται καθοδήγηση/συμβουλές.

Σημειώνεται ότι προτού προχωρήσει κάποιος σε επικοινωνία με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, θα πρέπει να επικοινωνεί με τον προσωπικό του γιατρό και να του αναφέρει τα συμπτώματα, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες σε ότι αφορά στα ραντεβού για εμβολιασμό με το AstraZeneca.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αποκλείεται» να προσφύγει δικαστικά κατά της εταιρείας AstraZeneca, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις του συμβολαίου» έπειτα από την ανακοίνωση καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες σήμερα για τα θρομβοεμβολικά περιστατικά σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca και σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο αν και σημειώνει ότι επί του παρόντος παραμένει της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ