Με στόχο την προσέλκυση φοιτητών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας άρχισε σήμερα η προκήρυξη της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων του Σχεδίου Χορηγιών για δημιουργία φοιτητικών εστιών.

Όπως ενημερωθήκαμε το σχέδιο απευθύνεται κυρίως σε ιδιοκτήτες κτηρίων ή ενοικιαστές για ανακαίνιση των υποστατικών τους, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης.

Μέρος του όλου σχεδιασμού είναι και η αγορά δύο ακινήτων, ένα στην οδό Αριστείδου και ένα κτηριακό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου-Αρσινόης-Κομνηνού, προκειμένου να διαμορφωθούν σε φοιτητικές εστίες, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο χαιρέτησε το πρωί στην πλατεία Φανερωμένης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τονίζοντας ότι γίνεται ακόμα ένα βήμα προς την μόνιμη αναζωογόνηση της εντός τειχών πόλης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σημείωσε ότι σήμερα γίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα ολιστικό σχέδιο αναζωογόνησης της περιτοιχισμένης Λευκωσίας το οποίο πλαισιώνεται από άλλες δράσεις που θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή το σχέδιο κινήτρων για εγκατάσταση στις ακριτικές περιοχές θα επεκταθεί και για όσους επιλέξουν να διαμείνουν μόνιμα στην παλιά Λευκωσία.

Αναφέρθηκε ακόμα στα σχέδια προσέλκυσης επενδύσεων με παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι η Λευκωσία είναι μια νεανική πόλη στην οποία πρέπει να συνυπάρχουν ο πολιτισμός η ακαδημαϊκή ζύμωση και οι φοιτητές.