Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα με αφορμή χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε πως «το γεγονός ότι ο Ζελένσκι είναι Εβραίος, δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει ναζιστικά στοιχεία στην Ουκρανία». Και συνέχισε: «Άλλωστε και ο Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα. Οι μεγαλύτεροι αντισημίτες που υπήρξαν ήταν Εβραίοι. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Ζελένσκι για να προωθήσει την ειρήνη είναι να σταματήσει να δίνει παράνομες εντολές στους ναζιστές στρατιώτες του».

Σε απάντηση των δηλώσεων του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ εξέδωσε σήμερα το πρωί δήλωση αναφέροντας ότι «όσα είπε ο υπουργός εξωτερικών Λαβρόφ είναι ασυγχώρητα και σκανδαλώδη, πέρα από το γεγονός ότι είναι λανθασμένα ιστορικά. Οι Εβραίοι δεν σκότωσαν τους εαυτούς τους στο Ολοκαύτωμα. Δεν υπάρχει χαμηλότερο επίπεδο ρατσισμού κατά των Εβραίων από το να κατηγορούνται οι ίδιοι οι Εβραίοι για το φαινόμενο του αντισημιτισμού».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν πρώτο θέμα στα ισραηλινά μέσα και προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Ο διευθυντής του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, Ντάνι Νταγιάν, τις σχολίασε σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ως «βαρύ πλήγμα στα θύματα του πραγματικού Ναζισμού».

Ο υφυπουργός οικονομικών, Γιαΐρ Γκολάν, τις χαρακτήρισε ως «λόγια ανατριχιαστικά αντισημιτικά και κυρίως γεμάτα ψεύδη, που αποδεικνύουν την φυσιογνωμία του ρωσικού καθεστώτος. Ένα καθεστώς βίαιο, που δεν διστάζει να συντρίβει τους αντιπάλους του στο εσωτερικό της χώρας και που δεν διστάζει να εισβάλλει σε μία ξένη χώρα κατηγορώντας την ότι στηρίζει τον Ναζισμό». Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν εβραϊκές ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο Ισραήλ για διευκρινήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ