«Εξαιρετικά ανήσυχο» δηλώνει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, με σχόλιο της επισήμου εκπροσώπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, για την επίθεση της 22ας Αυγούστου στη Λάρνακα εναντίον Ρωσίδας υπηκόου από υπήκοο Ουκρανίας, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στη σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Το ρωσικό ΥΠΕΞ και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο ενεπλάκησαν άμεσα στην δραστήρια παρακολούθηση της διερεύνησης του περιστατικού, το οποίο στο πλαίσιο της κυρίαρχης στη Δύση μαζικής αντιρωσικής ρητορικής εξέρχεται του πλαισίου των συνήθων απειλών και έχει προφανή χαρακτηριστικά τρομοκρατικής ενέργειας», αναφέρει η Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι «οι διπλωμάτες της πρεσβείας μας στη Λευκωσία είναι σε επαφή με τις τοπικές υπηρεσίες δημόσιας τάξης» και παρέχεται συνδρομή στη Ρωσίδα υπήκοο.

«Οι κυπριακές Αρχές αντέδρασαν έγκαιρα στο εν λόγω έγκλημα. Λόγος γίνεται για άλλη μια απεικόνιση του πόσο έχει διαδοθεί στο εξωτερικό η επιθετική ρωσοφοβία», αναγράφεται στο σχετικό σχόλιο του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναφέρει και λεπτομέρειες για την άσκηση δίωξης κατά της Ουκρανής υπηκόου και για τον ορισμό της σχετικής δικαστικής ακρόασης στις 19 Σεπτεμβρίου.

«Οι Ρώσοι συμπατριώτες μας στην Κύπρο, η πλειονότητα των οποίων έχουν ενωθεί γύρω από το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών, αναπτύσσουν ωφέλιμη πολιτιστική-διαφωτιστική και εκπαιδευτική κοινωνική δραστηριότητα, παίρνουν δραστήρια θέση ως πολίτες και άτομα, ανοιχτά καταδικάζουν τον νεοναζισμό και τον επιθετικό εθνικισμό. Θα τους υποστηρίζουμε ανελλιπώς, θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους και θα βοηθούμε στη διατήρηση της κοινής ρωσικής πολιτιστικής ταυτότητας» σημειώνεται στο σχόλιο της Ρωσίδας εκπροσώπου, το οποίο καταλήγει:

«Κάθε παρόμοια περίπτωση καταγράφεται από τη ρωσική πλευρά. Αναμένουμε από τις κυπριακές Αρχές να διεξαγάγουν ενδελεχή, αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα και να λάβουν μέτρα σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Αναμένουμε την αντίδρασή τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ