Εννιά στις 10 γυναίκες έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια έστω και μια φορά στη ζωή τους, ενώ σημαντικότερα κίνητρα για τη συμμετοχή τους φαίνεται να είναι η διασκέδαση και η αποκόμιση χρηματικού κέρδους, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας για τη σχέση των γυναικών με τα τυχερά παιχνίδια.

Στόχος της έρευνας από την ΙΜR / University of Nicosia εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ) ήταν η καταγραφή του βαθμού ενασχόλησης, των αντιλήψεων και συνηθειών των γυναικών για το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Ανακοινώθηκε ότι αρχίζει σύντομα και η δεύτερη έρευνα επιπολασμού για τη σχέση των Κυπρίων με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, τα ευρήματα της έρευνας «καταδεικνύουν υψηλή συμμετοχή των Κυπρίων γυναικών στα τυχερά παιχνίδια».

Ειδικότερα, αναφέρεται, εννιά στις 10 γυναίκες έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια έστω και μια φορά στη ζωή τους.

Σημαντικότερα κίνητρα για τη συμμετοχή τους σε τυχερά παιχνίδια φαίνεται να είναι η διασκέδαση (56%) και η αποκόμιση χρηματικού κέρδους (45%). Στον αντίποδα, 12% των γυναικών δεν έχουν παίξει ποτέ τυχερά παιχνίδια, αναφέρεται. «Ως βασικότερους λόγους για τη μη συμμετοχή τους σε τυχερά παιχνίδια αναφέρουν την έλλειψη ενδιαφέροντος (41%), αλλά και την πεποίθηση ότι είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων (41%),» προστίθεται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, δύο στις 10 παίκτριες έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια για πρώτη φορά πριν τα 11 τους έτη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν τα 18 έτη ανέρχεται στο 45%.

Αναφέρεται ακόμη, ότι η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια γίνεται μαζί με φίλους σε ποσοστό 49%. Ποσοστό 28% δήλωσε ότι παίζει μαζί με τον/την σύντροφο, ενώ ποσοστό 26% δήλωσε ότι παίζουν τυχερά παιχνίδια μόνες.

«Οι παίκτριες, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν αγοράσει ξυστά λαχεία (94%) και αριθμολαχεία (93%), που αναδεικνύονται ως τα δημοφιλέστερα τυχερά παιχνίδια μεταξύ των γυναικών,» προστίθεται.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι τρεις στις 10 παίκτριες ομολογούν ότι έχουν άτομα στη ζωή τους που αντιμετωπίζουν (ή έχουν αντιμετωπίσει) πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.

«Μόλις 1% του συνόλου των γυναικών φαίνεται να είναι πιθανές παθολογικές παίκτριες, ενώ το ποσοστό των παικτριών με συμπτώματα πιθανής παθολογικής συμπεριφοράς ανέρχεται στο 21%,» αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Αναφέρεται ότι 7% των παικτριών ανέφερε ότι αισθάνθηκαν ενοχές όταν στοιχημάτιζαν ή για τις συνέπειες της στοιχηματικής τους συμπεριφοράς. Ποσοστό 4% των παικτριών ομολογεί πως αντιμετωπίζει πρόβλημα  ή αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα, 2% των παικτριών δήλωσε ότι ένιωσε την ανάγκη να διακόψει την ενασχόλησή της με το στοίχημα ή τα τυχερά παιχνίδια, «αλλά δεν πίστευε ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η ΕΑΣ έχει αξιολογήσει τα ευρήματα της έρευνας και είναι στο στάδιο διαμόρφωσης στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης, για την μείωση των επιβλαβών συνεπειών της ενασχόλησης των γυναικών με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την ΙΜR / University of Nicosia σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 γυναικών άνω των 18 ετών, αστικών και αγροτικών περιοχών παγκύπρια και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τις γυναίκες, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης παγκύπριας έρευνας επιπολασμού για το προφίλ και τα χαρακτηριστικά της ενασχόλησης των Κυπρίων με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Όπως εξήγησε η κ. Φιάκκου, οι κυριότεροι στόχοι της έρευνας είναι, μεταξύ άλλων, η καταγραφή του βαθμού συμμετοχής των Κυπρίων στα τυχερά παιχνίδια, ο προσδιορισμός του ποσοστού προβληματικής ενασχόλησης στην κοινωνία, η μελέτη των κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των παικτών, η συχνότητα με την οποία ασχολούνται με το τυχερό παιχνίδι, ο προϋπολογισμός και τα πραγματικά έξοδα συμμετοχής τους καθώς και οι γνώσεις του κοινού για το νόμιμο και παράνομο παιχνίδι.

«Τα ευρήματα της έρευνας κρίνονται εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα συμβάλουν στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού,» είπε. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων, πολιτικών και πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, υλοποιώντας έτσι μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Στρατηγικής.

Όπως ανακοινώθηκε, την έρευνα, μετά από σχετικό διαγωνισμό, θα διενεργήσουν η κοινοπραξία IMR & GREO. Θα έχει δείγμα 3000 άτομα, παγκύπρια, ενώ τα αποτελέσματά της αναμένονται τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων απηύθυνε έκκληση στο κοινό όπως συμβάλει στην προσπάθεια υλοποίησης της έρευνας η οποία, όπως είπε, είναι μείζονος σημασίας για τη διαμόρφωση προγραμμάτων και πολιτικών πρόληψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ