Αποφάσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων αποδίδουν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι τέσσερις συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ.

Αιτία των έντονων επικρίσεων είναι οι δύο πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕΚ μία εκ των οποίων προβλέπει τη μη παραχώρηση άλλων αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στην ΑΗΚ.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τις συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ γίνεται λόγος για αποφάσεις που οδηγούν σε ζημιά όλους τους καταναλωτές, στο βωμό της δημιουργίας μιας Αγοράς Ηλεκτρισμού που, αντί να μειώσει, θα αυξήσει το κόστος του ηλεκτρισμού.

Προστίθεται ότι η στρατηγική της ΡΑΕΚ είναι να μην επιτρέψει στην ΑΗΚ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλ’α και να την φορτώσει με ασήκωτα βαρίδια, με απώτερο στόχο την κατάρρευσή της.

Για “εχθρική, επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση της ΡΑΕΚ” κάνει λόγο η ΕΠΟΠΑΗ. Με επιστολή προς τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής ζητεί “άμεση απόσυρση” της απόφασης με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των καταναλωτών. Στην επιστολή της ΕΠΟΠΑΗ τονίζεται πως η ένταξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή θα δημιουργήσει φθηνότερο ενεργειακό μίγμα και κατ’ επέκταση χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σοβαρές ενδείξεις ότι από την 1η Ιουνίου θα υπάρξει αύξηση 7% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου, μετά και τις νέες αυξήσεις που αναμένονται στις τιμές των καυσίμων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης ζήτησε τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ιδιωτών παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτουν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
‘Έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου φορολογήθηκαν τα απροσδόκητα κέρδη που προέκυψαν μέσω της πληρωμής των ιδιωτών με το κόστος αποφυγής, με φορολογικό συντελεστή 90%.

Επέκρινε ακόμα την πρόθεση της ΡΑΕΚ για μείωση του κόστους αποφυγής για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών από 20 σεντ την κιλοβατώρα στα 11. Ζήτησε μεγαλύτερη μείωση της τιμής και διασφάλιση ότι από τα έσοδα θα επωφεληθούν οι καταναλωτές.