Η συμπερίληψη της Λεμεσού στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ είναι μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο Λεμεσού και το μέλλον της πόλης, ανέφερε ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των δράσεων του Δήμου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να ακολουθήσει την πολιτική ον πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού μέχρι το 2030.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος αυτού η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τις 100 πόλεις συνολικά με 360 εκ. ευρώ, για την περίοδο 2022-2023, για στήριξη δράσεων προς την πράσινη μετάβαση.

Σημείωσε παράλληλα ότι σε αυτή την περίοδο ο δήμος θα προτείνει δράσεις και έργα για να διεκδικήσει μεγάλα κεφάλαια από την ΕΕ, τα οποία θα χρηματοδοτούν έργα για τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας, τη δημιουργία πράσινων κτηρίων, τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων δράσεων του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι η Λεμεσός είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών κονδυλίων στην Ε.Ε ενώ πρόσθεσε ότι το ίδρυμα, μέσω μνημονίου συνεργασίας, θα συνεργαστεί με τον Δήμο για να βοηθήσει μέσω του συμβουλευτικού του ρόλου να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Η Επίτροπος περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, ανέφερε ότι ταυτόχρονα με τη Λεμεσό θα εξυπηρετηθεί και η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση και των υπόλοιπων πόλεων, σημειώνοντας ότι πάνω σε αυτή τη λογική θα υπάρξει χώρος για καινούργιες ιδέες και ζυμώσεις για αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι είναι στη διάθεση του Δήμου για να δημιουργηθούν εργαστήρια διαβουλεύσεων, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό πως οι πολίτες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία πράσινης μετάβασης.