Μια πρώτη δέσμη μέτρων,  συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήγγειλε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια του διαγγέλματός του που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα. 

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε στήριξη των μισθωτών ή αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρών ή άλλων επιχειρήσεων, μέσω της κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους του μισθολογικού κόστους «προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας». Πρόκειται για σχέδιο στήριξης το κόστος του οποίου θα ανέλθει μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020 σε περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ.

«Να σημειώσω ότι η στήριξη θα συνεχίσει να παρέχεται σε στοχευμένους τομείς, με συγκεκριμένους όρους, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επαναλειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων όσο και των δυνατοτήτων του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα: «Προκειμένου να ενισχύσουμε την ρευστότητα, προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων: Στην αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων των δανείων και πιστωτικών διευκολύνσεων για περίοδο 9 μηνών, σε αναστολή καταβολής του ΦΠΑ μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2020, σε αναστολή καταβολής των αυξημένων συνεισφορών στο ΓΕΣΥ,  στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, στην παροχή φορολογικών κίνητρων για μείωση των ενοικίων,  ανεστάλησαν οι διαδικασίες εξώσεων και εκποιήσεων και μειώθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το  κράτος ανέλαβε το κόστος  διενέργειας των μοριακών ελέγχων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες».

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε  για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει από το εν λόγω ταμείο ποσό 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας. Δικαιούχοι θα είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες Μεσαίας Κεφαλοποίησης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία.