Οι άνθρωποι που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά έχουν κουραστεί, ανέφερε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή Ελεύθερα κι Ωραία, ο συντονιστής των Κέντρων Ενημέρωσης Μεταναστών και διαχειριστής του κέντρου υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά, Στέφανος Σπανέας.

Εξήγησε ότι έχουν κουραστεί, όχι μόνο από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης αλλά και γιατί θέλουν να ακούσουν μία απάντηση για το πότε θα βγουν έξω από το Κέντρο, αλλά και για την πορεία των αιτήσεων ασύλου.

Ανέφερε ακόμη ότι τα επίσημα διαγνωσμένα περιστατικά ψώρας είναι τέσσερα, τα οποία νοσηλεύονται.

Οι μετανάστες αποτελούν λειτουργικό κομμάτι της Κύπρου, έχουν βοηθήσει την Κύπρο να μεγαλώσει και προσφέρουν, υποστήριξε ακόμη ο κ. Σπανέας, τονίζοντας ότι η ροή της μετανάστευσης αποτελεί μια πραγματικότητα και δεν μπορεί να διακοπεί.

Αυτή τη στιγμή εξήγησε ότι υπάρχουν περίπου 750 άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας. Περίπου εκατό άτομα διαμένουν σε προκατασκευασμένα υποστατικά και οι υπόλοιποι σε σκηνές. 

Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ανοίξει το «Πουρνάρα»

Η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι στο τέλος της εβδομάδας να ανοίξει το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, ανέφερε ο συντονιστής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοϊζος Μιχαήλ.

Επανέλαβε ότι ο λόγος που το Κέντρο παρέμεινε κλειστό είναι τα τριάντα κρούσματα ψώρας που έχουν εντοπιστεί και τα οποία γίνεται προσπάθεια να θεραπευθούν.

«Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό για ενσωμάτωση των μεταναστών στην Κύπρο, διασφαλίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει δημογραφική αλλοίωση του νησιού», σημείωσε ο κ. Μιχαήλ.

Παραιτήθηκε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ασύλου

Έντονα επικριτικός ως προς τους χειρισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Νίκος Τριμικλινιώτης, αποκαλύπτοντας ότι αποτέλεσμα των χειρισμών του Υπουργείου ήταν η παραίτηση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Ασύλου, Σταύρου Χριστοφή.

Δημήτρης Δημητρίου: Η Βουλή άρχισε την προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών γάμων

Θέλουμε να συμβαδίζουμε με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες γύρω από τα ζητήματα της μετανάστευσης, ανέφερε ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρχει εκμετάλλευση του συστήματος. Έφερε, δε, ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών γάμων.