Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση των δύο εκ των τριών πολυσέλιδων νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση των περί Δήμων και περί Κοινοτήτων νόμων. Η Επιτροπή αποφάσισε παράλληλα να αφήσει όλες τις κρίσιμες εκκρεμότητες για τις οποίες υπάρχουν διαφωνίες, να συζητηθούν στο τέλος.

Στην επόμενη συνεδρία θα συζητηθεί στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή το τρίτο νομοσχέδιο που αφορά τα Επαρχιακά Συμπλέγματα και την ενοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα, ,μεταξύ άλλων στο τέλος θα συζητηθεί ο τελικός αριθμός των νέων δήμων και η θέση κάποιων κομμάτων για διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών που την εκπροσωπεί, θεωρεί ότι ο αριθμός των νέων δήμων που θα προκύψουν μέσα από τις συνενώσεις δεν πρέπει να υπερβεί τους 17, ενώ τάσσεται ενάντια στην διενέργεια δημοψηφισμάτων, προτάσσοντας την θέση ότι θέτουν εμπόδια στην ορθή εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ολοκληρωθεί η διαδικασία και η ψήφιση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σημείωσε ακόμα ότι στόχος είναι να προκύψει στα περισσότερα των θεμάτων ομοφωνία, ώστε να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση την οποία έχει ανάγκη η κοινωνία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι όπου δεν επιτευχθεί ομοφωνία οι αποφάσεις θα ληφθούν πλειοψηφικά.