Η υπηρεσία ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ θα αναλάβει αποκλειστικά στο εξής όλα τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας ενδονοσοκομειακής περίθαλψης ανέφερε η λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Δέσπω Πολυβίου σε σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σημείωσε ότι τα μη επείγοντα περιστατικά θα μπορούν να τα αναλαμβάνουν ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών.
Θα κατατεθεί όπως είπε σχετικό νομοσχέδιο σύντομα το οποίο θα προκύψει μέσα από διαβούλευση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ κ. Χαριλάου χαιρέτησε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και σημείωσε ότι για την υπηρεσία ασθενοφόρων του Οργανισμού έχουν προσληφθεί 105 νοσηλευτές, ενώ υπάρχει ξεχωριστή διεύθυνση. Θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρχουν ασθενοφόρα σε περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές, πρόσθεσε.

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας διαφώνησαν οι υπόλοιποι φορείς στον τομέα της υγείας, ζητώντας την δημιουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Ο κ. Λάμπρου εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ήταν εδώ και χρόνια έτοιμο, αφού συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες.

Ο Μάριος Καραϊσκάκης εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών τάχθηκε υπέρ της υπηρεσίας ανεξάρτητης αρχής ασθενοφόρων στην οποία να ενταχθούν και θα συνεργάζονται ιδιωτικά και τα δημόσια ασθενοφόρα και έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διακομιδή ασθενών ανά την Κύπρο.

Μια εθνική υπηρεσία ασθενοφόρων ζήτησε και ο Σύνδεσμος πληρωμάτων ασθενοφόρων δια του εκπροσώπου του Δημήτρη Καραμούτη.

Ανεξάρτητη αρχή ζήτησαν επίσης εκπρόσωποι των υπαλλήλων της ΠΑΣΥΔΥ, της ΠΑΣΥΝΟ, η ΟΕΒ και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αλλά και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Οργανώσεων των Ασθενών.