Στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27 Οκτωβρίου, αναμένεται να τεθεί προς έγκριση η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για την παροχή προσωρινής στήριξης στην κυπριακή κτηνοτροφία, λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 πηγή από το Υπουργείο Γεωργίας, το αρμόδιο Τμήμα έχει ήδη ετοιμάσει ένα προκαταρκτικό πλάνο, το οποίο τυγχάνει περεταίρω επεξεργασίας και ο Υπουργός Κώστας Καδής θα προβεί σε ενημέρωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την αυριανή του συνεδρία.

Ο Κώστας Καδής δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο πως έχει υποβληθεί αίτημα για στήριξη των κτηνοτρόφων από τα Ευρωπαικά ταμεία, ωστόσο, μέχρι τη λήψη σχετικής απόφασης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσωρινή επιδότηση τους, για περίοδο ενός έως δυο μηνών.

Ο Υπουργός Γεωργίας και οι Αγροτικές Οργανώσεις αναμένεται  κλειδώσουν το ποσό που θα δοθεί από το Υπουργείο προς τους κτηνοτρόφους ως βοήθεια, σε νέα συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις, που τοποθετείται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε πως υπάρχει οριακή επάρκεια για τις διατροφικές ανάγκες όλων των παραγωγικών ζώων και ότι λαμβάνονται μέτρα για να μην επωμισθούν οι κτηνοτρόφοι το κόστος από τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές.

Πρόσθεσε ότι, σε συνεννόηση με τους εμπόρους, έγινε καλύτερη κατανομή των αποθεμάτων που υπάρχουν.

Επεσήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, οι αυξήσεις στις τιμές εκτοξεύθηκαν στο 40%, μέσα σε έναν χρόνο.

Αναφερόμενος στο διάταγμα για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων ύψους 4%, ο κύριος Καδής διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί αφού εξασφαλισθεί γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία.

Όπως εξήγησε, το διάταγμα μπορεί να εκδίδεται μέχρι τις 31 Μαρτίου, για κάθε χρόνο.

Ωστόσο, όπως είπε, επειδή η δημοσίευση της σχετικής νομοθεσίας έγινε την ίδια ημερομηνία, έχει ζητηθεί και αναμένεται η σχετική γνωμάτευση.

Να σημειωθεί πως κάποιες από τις Αγροτικές Οργανώσεις υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να επιβληθεί μεγαλύτερο ποσοστό διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.

Οι Αγροτικές Οργανώσεις θα αποστείλουν σήμερα επιστολή στην Υπουργό Εμπορίου, ζητώντας όπως εκδώσει διάταγμα για πλαφόν στις τιμές των σιτηρών.

Οι εκπρόσωποι τους τονίζουν ότι επιβάλλεται η έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος, αφού τα σιτηρά είναι είδος πρώτης ανάγκης και βασικό συστατικό της οικονομίας και ότι στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή του ράλι αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών, που έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικονομία η οποία σχετίζεται με την διατροφική αλυσίδα.