Μετά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, χθες ήταν σειρά του Έλληνα πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στην συνάντηση, κι όπως αργότερα ο ίδιος ανέφερε στα Μέσα Ενημέρωσης, διαμήνυσε στον ΓΓ πως «μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, είναι αυτό που ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Τόνισε ότι προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται».

Σε μια κίνηση συμπαράστασης θα λέγαμε προς την κυπριακή κυβέρνηση αλλά και την ομογένεια που αντέδρασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να μην συναντήσει σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο λόγω της παρουσίας του τελευταίου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τ/κ ηγέτη Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, με ανακοίνωσή του, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα εξέδωσε ανακοίνωση για την οδύνη που, όπως λέει, άθελά του προκάλεσε, ενώ σημειώνει ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος λέει ότι καταλαβαίνει τον πόνο των Κυπρίων και προσεύχεται να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο.

Μετά τη «δημόσια συγγνώμη» του Ελπιδοφόρου φαίνεται ότι διευθετείται, σήμερα μάλιστα, συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, δήλωσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το απόγευμα ο ΠτΔ προσφωνεί τη ΓΣ του ΟΗΕ

Την δική του κίνηση, ενόψει της άτυπης τριμερούς της προσεχούς Δευτέρας, υπολογίζεται πως θα κάνει κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού όπως λέγεται θα στείλει ισχυρά μηνύματα για το Κυπριακό, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την οποία και θα προσφωνήσει στις τέσσερις το απόγευμα, ώρα Κύπρου. Ακολούθως θα έχει συνάντηση και μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την τριμερή, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεγκέι Λαβρόφ.

Στον… χαβά της αδιαλλαξίας Τούρκος ΥΠΕΞ και Τατάρ

Το δικό τους παιχνίδι εντυπώσεων πριν την άτυπη τριμερή, συνεχίζουν οι εκπρόσωποι της τουρκικής και τ/κ πλευράς, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.

Προκλητικός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε πάλι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Διαπραγματευτήκαμε για ομοσπονδία για 54 χρόνια. Εμείς πάντα προσεγγίζαμε με καλή πρόθεση και πάντα προσεγγίζαμε με μετριοπάθεια, υποστηρίζαμε τη διαδικασία, αλλά η ε/κ πλευρά, που βλέπει τους Τ/κ σαν μειονότητα και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ, απέρριψε όλα σχέδια και τις προσπάθειες. Και είπαμε τελευταία στο Κραν Μοντάνα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε πλέον για ομοσπονδία, θα διαπραγματευτούμε για δύο κράτη» είπε.

Το Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν, στο επίκεντρο συνάντησης του Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Νέα Υόρκη.