Έγινε ακόμα ένα βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μέσω του του προγράμματος EuroAfrica Interconnector και της Κύπρου με το Ισραήλ, και της Ελλάδα μέσω του EuroAsia Interconnector.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου αναμένει την απάντηση του ομολόγου της, Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, κυρίας Ελ Μαρκάμπι, στην πρόσκληση της να επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 8 και 14 Οκτωβρίου για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Αιγύπτου.

Παράλληλα, προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στην Ελλάδα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, για να υπογραφεί το σχετικό τριμερές μνημόνιο, που θα αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με καλώδιο συνολικού μήκους 1.396 χιλιομέτρων.

Αναφορικά με τον EuroAsia Interconnector, ο οποίος αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με υποθαλάσσια καλώδια μήκους 1.208 χιλιομέτρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε στις 7 Σεπτεμβρίου πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αίτηση για χρηματοδότηση θα αφορά, σε αυτό το στάδιο την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν στην διάθεση τους οκτώ εβδομάδες για να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 50% του συνολικού κόστους.

Ο Υπουργός Μεταφορών έχει δώσει στον φορέα υλοποίησης του έργου την τελική άδεια για πόντιση του καλωδίου, από τον Ιανουάριο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Ιουλίου του 2021, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, η οποία αποτελεί και το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν είναι διασυνδεδεμένο με άλλα.