Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε απέναντι στην Covid-19, που είναι υπεύθυνη για χίλιους θανάτους κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Επιπλέον, «ο αριθμός αυτός είναι υποεκτιμημένος λόγω της μείωσης του αριθμού των χωρών που αναφέρουν συστηματικά τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19 στον ΠΟΥ», πρόσθεσε ο περιφερειακός διευθυντής Χανς Κλούγκε, ζητώντας από τις αρχές να διασφαλίσουν εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 70% του ευπαθούς πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, είναι μια «περίπλοκη νόσος για την οποία συνεχίζουμε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα» παρόλο που 1 στους 30 Ευρωπαίους υποφέρει από long Covid κατά τα τρία τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, περίπου 36 εκατ. κάτοικοι της περιοχής που περιλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται έως την κεντρική Ασία, έχουν επηρεαστεί αναμφίβολα από την long Covid. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid, όπως η long Covid (…) Αυτές συνεχίζουν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να τις παραβλέπει κανείς», δήλωσε η υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων Κάθριν Σμόλγουντ.