Έπεσε η αυλαία στις όποιες ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας βρισκόταν σε εξέλιξη, για την υπόθεση του άτυχου Εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου Ο Γενικός Εισαγγελέας, ανακοίνωσε την απόφαση του ότι δεν θα ασκήσει ποινική δίωξη.
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά την τελετή παρουσίασης των νεοεγγραφέντων Δικηγόρων στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει τώρα με την συγκεκριμένη υπόθεση.
Η Νομική Υπηρεσία, συνέχισε, διόρισε τους ποινικούς ανακριτές που ήθελε η οικογένεια, τους έδωσε τις παρατάσεις που ήθελαν κι όταν οι ανακριτές ανέφεραν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν κι εναπόκειται στην αστυνομία να κάνει περεταίρω έρευνες, έδωσε ο ίδιος εντολή και δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα με ανεξάρτητους με την υπόθεση αστυνομικούς που σε σαφές χρονικό περιθώριο έκανε όλες τις έρευνες που έπρεπε, για να μπορέσει να διαλευκάνει τα όποια αδιευκρίνιστα σημεία είχαν μείνει. Η τελική έκθεσή έγινε, πρόσθεσε και δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.
Ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε ότι μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας της έχουν δώσει όλα τα στοιχεία – το πόρισμα και την μαρτυρία που συλλέγηκε – «ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον δικηγόρο της οικογένειας και μετά που θέσαμε τις δικές μας θέσεις, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόθεση από μέρους τους να εγερθούν ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις».
Η ιδιωτική ποινική υπόθεση είναι μια διαδικασία, είπε, που προβλέπεται από το Σύνταγμα, υπόκειται και στον έλεγχο του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά «έχουμε συζητήσει το θέμα, έχουμε συνεννοηθεί σχετικά με το θέμα με τον δικηγόρο της οικογένειας κι αντιλαμβάνομαι ότι πρόθεσή τους είναι να προχωρήσει σε καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων, όπως εκείνος κρίνει».
Σε σχόλιο – ερώτηση δημοσιογράφου «δικαίωμά τους και καλά κάνουν;», ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι δεν θα σχολιάσει αν κάνουν καλά ή κακά. «Εμείς αποφασίσαμε ότι δεν θα προχωρούσαμε με ποινικές διώξεις οι ίδιοι. Αυτοί αντιλαμβάνομαι ότι σκέφτονται να προχωρήσουν με τέτοια καταχώρηση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση στην πορεία».