Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ομάδα αρχηγών κρατών η κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι Πρόεδροι της Λιθουανίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας και ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, τη συζήτηση που θα διεξαχθεί κατά το γεύμα που θα έχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, και ζητήματα που άπτονται της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, η Oικονομία, καθώς και οι εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης.

Στην παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία ότι η Κύπρος χαιρετίζει το 11ο πακέτο κυρώσεων και τις πρόνοιες του για αντιμετώπιση του θέματος της παράκαμψης από τρίτες χώρες.

Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος από τις μεταναστευτικές ροές, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κύριες αιτίες του φαινομένου και υπογράμμισε τη σημασία ισορροπίας μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σημασία της περαιτέρω ενεργού εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που διαφαίνεται μετά και τις εκλογές στην Τουρκία και προσθέτοντας πως ο ίδιος καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπερίληψη αναφοράς στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και για την προσήλωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδεικνύει ως προς την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της.